Dragan Čović: Platmormaši nastavljaju razvlašćivanje Hrvata u BiH

Dragan Čović
...u javnim poduzećima iživljava nad javnim dobrom, pokrenut ćemo inicijativu da hrvatske općine dobiju nazad vlasništvo nad tvrtkama na svojoj teritoriji.

Izjavio je to "Glasu Srpske" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ističući da kao predsjednik te stranke neće dopustiti nelegalne i nezakonite smjene i promjene u javnim poduzećima.

"HDZ BiH punih sedam godina nije smijenio nijednog direktora. Jednostavno, HDZ neće dopustiti da bilo tko mimo zakona razrješava predsjednike i članove nadzornih odbora i upravnih tijela javnih poduzeća. U protivnom, ako neki budu na taj način željeli pokazivati snagu takozvane Vlade FBiH, poslat ćemo vrlo jasnu poruku: Pokrenut ćemo inicijativu za promjenu i povratak vlasništva nad tim poduzećima u korist hrvatskih općina, gdje te tvrtke djeluju", rekao je Čović.

Dodao je da bi na taj način hrvatske općine u kojima rade, na primjer, "Hrvatske pošte", odnosno "Hrvatski telekom", to poduzeće dobile nazad u svoje vlasništvo umjesto Vlade FBiH. Jer, kako kaže, to je vlasništvo i građana hrvatske nacionalnosti u FBiH.

"Tako bismo spriječili bilo kakvu prisilu i tko zna kakve strategije i namjere onih koji misle da mogu na taj način ući u "Elektroprivredu", "Telekom", "Poštu". Zaustavit ćemo pokušaj da se potpuno uništi nešto što pripada i hrvatskom narodu", naglasio je Čović.

Od dolaska na vlast u FBiH, stranke platforme, sa SDP-om na čelu na nezakonit način smijenile su stare i postavile svoje kadrove u "Elektroprivredi BiH", "BH Telekomu", "BH Pošti", "HT Mostaru" i "Razvojnoj banci FBiH". Tu su i Naftni terminali Ploče, "Ceste FBiH", "Ceste" Mostar, Federalni zavod MIO, KCUS, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, Federalni zavod osiguranja i reosiguranja, "Pretis", te Privredno društvo "KTK" Visoko.

Najavljene su i kadrovske promjene u "Lutriji BiH", Agenciji za bankarstvo FBiH, Federalnoj direkciji robnih rezervi, Zavodu za javno zdravstvo i u novinskoj agenciji FENA.

Nepotizam je prisutan na svim nivoima, a životopisi novopostavljenih kadrova, osim nestručnosti, pokazuju da se radi i o osobama koje su veliki poreski dužnici ili bivši rukovoditelji propalih tvrtki.

Mediji u FBiH ističu da je platformaška Vlada FBiH "nastavila točno tamo gdje je stala bivša vlast Alijanse za promjene".

"Platformaši su ohrabreni podrškom dijela međunarodne zajednice u pravcu razvlašćivanja Hrvata i korišćenja čelične metle prilikom pozicioniranja svojih odanih kadrova, uprkos tome što pri tome krše brojne zakonske propise", navode.

Malobrojni hrvatski mediji u FBiH zaključuju da je, pored tog, u značajnoj mjeri ponovo pogoršan nacionalni balans na štetu Hrvata u tom entitetu, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Komentirajući održavanje sjednice Skupštine dioničara Javnog poduzeća Hrvatske telekomunikacije (HT) Mostar na kojoj će Vlada FBiH, prema najavama, pokušati da smijeni predsjednika i članove NO, te da na mjesto direktora vrati Stipu Prlića, kojeg istražuje Interpol, Čović kaže da od te sjednice ne očekuje ništa posebno.

"Kao predsjednik HDZ-a neću dopustiti ni da se u "HT Mostaru", kao ni u ostalim javnim poduzećima FBiH, bilo tko smjenjuje nelegalno i mimo zakona", kaže Čović.