Dragan Čović označio današnji početak rada berze

covic u frankfurtu
covic u frankfurtu
Čović je točno u 8,30 došao pred zgradu berze, popoularni DAX. Tu su ga dočekali Hauke Stars, član Uprave, državni ministar pokrajine Hessen doktor Thomas Schäfer. Nakon pozdrava i kraćeg razgovora krenuli u obilazak berze.

- Imam zaista posebnu čast da budem na otvaranju Frankfurtske berze, kako za mene isto tako i za državu koju predstavljam. Frankfurt je kao grad veoma zanimljiv, osim što simbolizira metropolu cijelog svijeta, gdje se svakodnevno odvija veliki promet u svakom pogledu, a posebno sferi financija. Ovdje je sjedište svih ključnih banaka iz cijelog svijeta. Njemačka simbolizira veoma važnog industrijskog partnera BiH, milijardu i 400 milijuna vrijednosti robe je prošle godine izvezeno iz BiH u Njemačku, a milijardu i 950 milijuna je uvezeno vrijednosti robe iz Njemačke. Ta trgovinska razmjena je za nas veoma bitna. To za nas znači veoma mnogo i neka ova današnja posjeta bude podstrek za daljnju veoma uspješnu saradnju za naše zajedničke firme. Ima veoma mnogo tvrtki koji danas investiraju u BiH, a prema mojim podacima ima ih više od 200, i to u svakoj grani privrede. Moramo biti zadovoljni, ali mislim da nismo ni približno ispunili sve naše mogućnosti. Ove godine podnijeli smo zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, jučer smo imali izuzetno prijateljski razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel, koja nam je dala punu podršku. Ako budemo znali iskoristiti tu potporu koju dobivamo od Angele Merkel, mogli bi već slijedeće godine dobiti status kandidata. Veoma sam nadahnut ovim mjestom i vjerujem da je to samo dodatan podstrijek nadahnutošću BiH da se dalje razvijamo, ali prije svega da ohrabri naše biznismene u Frankfurtu, da učimo biznis, ali i da razmjenjujemo i surađujemo, rekao je Čović.

Nakon toga je Čović dobio od domaćina tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada berze za taj dan. Čović je dobio na poklon i zaštitni znak frankfurtske berze, a to su simboli jačine i hrabrosti, bika i medvjeda, kao i flašu vina proizvedenog u jednom od mnogobrojnih vinskih podruma, po čemu je pokrajina Hessen jako poznata.

Potom je uslijedilo slikanje za medije, davanje izjava za mnogobrojne njemačke televizijske kuće, te odlazak u Wiesbaden, glavni grad pokrajine Hessen, gdje će se sastati sa članovima tamošnje pokrajinske Vlade Domaćini Draganu Čoviću u Frankfurtu su bili generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, generalni konzul BiH u Stutgartu Zvonko Mišković, te Mario Sušak predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza.

Izvor: Dnevni avaz