Dragan Čović: Nisam zadovoljan trećim entitetom

Dragan Čović

On je u izjavi za medije u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH naglasio kako pokušaj centralizacije Federacije i pravljenje entiteta po mjeri jednih neće uspjeti i u startu je osuđeno na propast.

- Ako neko misli da mi želimo pod svaku cijenu osigurati jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda onda je apsolutno u pravu. No, ako neko misli da ćemo to uraditi na način koji krši bilo koji segment ustava BIH onda obmanjuje javnost - istaknuo je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH odbacio je tvrdnje ministra iz reda SDP-a BiH u Vijeću ministara BiH da Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije u procesu europskih integracija.

- Mi insistiramo na županijama jer će se u suprotnom dogoditi da nećemo imati predstavnike Hrvata u mehanizmu koordinacije, a Bevanda je vrlo precizno kazao da od oko 300 osoba angažiranih u različitim koncepcijama nema više od desetak Hrvata, samo zato što nemate županijskih razina.

- Ja nisam zadovoljan trećim entitetom i ja ga mislim potpuno drugačije postaviti, ako je to rješenja za BiH, odnosno potpuno su drugačija rješenja za BiH kojima se može osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i svih građana zbog čega mislim da je to pravljenje jedne negativne kampanje - kazao je Čović.

Čović je ponovio svoj ranije izneseni stav oko smjene ministra sigurnosti BiH, naglasivši kako njegovom smjenom BiH ne bi imala parlamentarnu većinu.

Što se tiče provedbe presude Sejdić-Finci, predsjednik HDZ-a BIH smatra kako to treba uraditi sada, a ne nakon izbora.

Potvrdio je i kako će jedna osoba iz HDZ-a BiH biti na listi kandidata hrvatskog HDZ-a za Europski parlament.

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ- a BIH glavna tema bila je gospodarske strategija za BiH, kao jedna od četiri teme koje obrađuje ta stranke i koja će biti objavljena 9. travnja na okruglom stolu mostarskog Međunarodnog sajma gospodarstva.

Tijekom sjednice bilo je riječi i o zdravstvenom sistemu u BiH.

Predsjedništvo stranke na svojim se ranijim sjednicama bavilo temama o braniteljima i obrazovanju, a nakon što obradi sva važne teme o kojima će se raspravljati i na javnim tribinama, sažetak tribina postat će program HDZ-a BiH za iduće izbore, o kojima je također bilo riječi na današnjoj sjednici.

Također, u narednih 15-ak dana HDZ BiH imat će zajedničku sjednicu svih izbornih stožera gdje će se vidjeti na koji će se način razvijati čitava kampanja stranke. Idući tjedan održat će se i sjednica Predsjedništva HNS-a.

FENA