Dragan Čović: Ne može nam magla biti prepreka za EU!

Dragan Čović

... Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije dva dana izrazio sumnju u to da će naša zemlja aplicirati za članstvo do kraja siječnja, piše Dnevni avaz.

Izgubili povlastice

Čović je podsjetio da je odluka Predsjedništva BiH da zahtjev za članstvo preda do kraja ovog mjeseca, bila rezultat jasno izgrađivanog stava, a na osnovu podataka dobivanih upravo od Vijeća ministara BiH.

- Ono što sam čuo od gospodina Šarovića samo me djelimično iznenadilo, jer ja sam svjestan da ulazimo u vrijeme kada ćemo morati donositi odluke, a ne više tražiti alibi za njihovo nedonošenje. Ali, BiH nema alternative i uskoro će predati aplikaciju - kazao je Čović.

Zbog kašnjenja s procesom prilagođavanja SAA Čović kaže da BiH već trpi posljedice, jer smo s 1. siječnjom izgubili trgovinske povlastice.

Čović ističe da BiH nije u poziciji da postavlja uvjete.

Standardi EU

- Apsurd je što smo došli u tu poziciju. Neću reći razočaran, ali jesam malo zabrinut, jer ljudi vjeruju da još mogu voditi alibi politiku. Ako želite u EU, morate prihvatiti standarde EU, ne da mi postavljamo uvjete. Posljednjih mjesec dana trebalo je biti održano već nekoliko sastanaka. Bez obzira na to što je magla u Sarajevu, mora se ići ka Briselu ako se zakaže termin, a ne prolongirati ga - naglašava Čović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao sinoć da će aplikacija za članstvo BiH u EU biti podnesena u narednih par mjeseci, ali da se svakako neće čekati kraj predsjedavanja Nizozemske Europskom unijom.

- Da li će taj rok biti produžen za 15 dana nije toliko važno koliko je važno da pripremimo aplikaciju na takav način da ona bude odmah razmatrana i usvojena - poručio je.