Dragan Čović: Iako nije bilo ručka, neke su stvari pokrenute

Dragan Čović

Istaknuo je kako usprkos otkazivanju radnog ručka kojeg je s drugim političkim liderima trebao imati u srijedu u Mostaru, neće odustati od pokušaja da se ostvari napredak u BiH te ističe da se samo razgovorima mogu rješavati krize.

Tako je na sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno kako će svaka iduća sjednica ovog tijela počinjati istom točkom, a to je Upitnik EU. Naime, predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić će na svakoj sjednici informirati članove Predsjedništva BiH dokle se došlo s odgovorima na Upitnik.

''Očekivanja su da Upitnik bude popunjen do kraja kolovoza i predan na prevođenje. Realno je da posao oko prevođenja bude gotov do kraja rujna'', izjavio je Čović.

Komentirajući činjenicu da do susreta lidera u Mostaru nije došlo, Čović je reka kako ga takav rasplet događaja nije obeshrabrio.

Ističe kako su pred BiH u narednom periodu brojni zadatci kada je riječ o putu ka EU i NATO-u te da je na ovom ručku želio s kolegama dogovoriti neke od smjernica kako bi se ono što EU očekuje od BiH realiziralo u što skorijem roku.

Podsjećamo, Bakir Izetbegović odbio je doći u Mostar rekavši kako je procijenio da susret nema kapacitet da uspije, odnosno da s njega bude poslana dobra poruka.

Nakon što je lider SDA odbio doći, dolazak je otkazao i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić ''jer se time gubi politički kapacitet i smisao cijele namjere da se razgovara u što širem sastavu''.

Ni srpski član Predsjedništva BiH Mladen ivanioć nije bio siguran u dolazak, a jedino službenog odbijanja nije bilo od Predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika.