Dragan Čović: HDZ BiH, SDA, SBB, pa i DF će odlučivati o vlasti

Dragan Čović
Ovi izbori dolaze u katastrofalnom socijalnom, ekonomskom i političkom ambijentu u BiH i svi su očekivali da će izlaznost biti mnogo manja nego što je bila. S te strane dugujemo zahvalnost biračima što su imali potrebu neke stvari jasno poručiti, izjavio je za Dnevni avaz Čović.

Zahvalio je kolegama iz HNS-a koji su zajedno s njima gurali projekt.

- Možemo kazati da smo dobitnici u svim županijama gdje su Hrvati većina. Na nekim prostorima to je toliko dominatno, pa i velikim sredinama, kao što je u Mostaru i Širokom Brijegu više od 80 posto..., kazao je Čović.

Istaknuo je kako je njihov ambiciozni plan bio dobiti oko 130.000 glasova te da su gotovo uspjeli.

- Posljednja informacija iz SIP-a je da smo na oko 125.000 glasova. Ali, moramo poručiti jasno u vezi s ovim igrama koje su neki pravili, kao što je to SDP, da ćemo napravit detaljnu analizu pokušaja usmjeravanja znatnog broja pripadnika bošnjačkog naroda na neke hrvatske kandidate. Time su pokušali još jednom napraviti kaos i krizu u BiH, naglasio je Čović.

Kad su u pitanju moguće koalicije ili partnerstva na osnovu kojih bi se mogla formirati vlast, Čović je istaknuo kako je još rano o tome govoriti.

- Moramo sačekati izborni rezultat da vidimo kakvo će biti parlamentarno preslagavanje. Ali, siguran sam da će se u naredna dva-tri dana vidjeti obrisi mogućih partnera u vlasti. Već sam obavio neke razgovore. Evidentno je da će dvije ili tri bošnjačke stranke imati utjecaj na formiranje izvršne vlasti, SDA, SBB i, vjerojatno, DF. Kod Hrvata će tu biti HDZ BiH, a vidjet ćemo kod Srba. Koliko ja vidim, gospodin Milorad Dodik dobiva izbore. Tako da ćemo morati sjesti i dogovoriti se kojom dinamikom što prije načiniti vlast, kazao je Dragan Čović, novi član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.