Dragan Čović: Državnog premijera dat će HDZ

Dragan Čović
Gospodine Čoviću, nećete ulaziti u vlast samo sa HDZ-om 1990. Da li ste svjesni da SDP kao izborni pobjednik eksplicitno odbija Vaš, kako kažete, projekat koji nije u interesu niti Hrvata, a ni ostalih naroda BiH? Sa takvom političkom platformom upitno je da li će sa Vama formirati vlast?

Nisam stekao taj utisak. U razgovorima sa gospodinom Lagumdžijom otvorila se vrlo jasna mogućnost da BiH, ukoliko želi napraviti promjene u svom funkcioniranju, kako bi stabilizirala ekonomske i socijalne tokove, ne može eliminirati volju bilo kojeg od tri naroda. Niti SDA, HDZ, SNSD, nije taj čija je to volja, nego je to volja naroda, tako da SDP neće moći realizirati formiranje vlasti bez nas. To, možda, izgleda, moguće prividno, ili ako gledate brojke, no brojke su rezultat nakaradnog izbornog zakona i znaju zavarati. Siguran sam da će HDZ BiH, sa strankama, koje slično vide budućnost BiH, napraviti vlast. Doduše trebat će više vremena.

Koje druge stranke? Ostale stranke s hrvatskim predznakom, bar sada, nisu pokazale interes za Vaš prijedlog državnom preustroja?

Razgovarao sam skoro sa svim strankama. Sve hrvatske stranke pozvane su da podrže ovaj sporazum koji smo potpisali ja i Ljubić. Većina njih se odazvala na moj poziv za razgovore.

Gospodine Čović, NS Radom za boljitak podržala je platformu SDP-a i ne namjerava riskirati čvrst položaj u vlasti u zamjenu za neku, vjerojatno, za sada, nerealnu, platformu, koja dijeli BiH.

Da vam otvoreno kažem Lijanovići nikada nisu bili hrvatska stranka niti važan politički čimbenik. Nema prepreka da mi razgovaramo ako postoje prepreke ili potreba da nešto riješimo, jer, bez obzira, kako ja njih doživljavam, oni su dobili, kupovinom glasova, potporu i srpskih i bošnjačkih i hrvatskim glasova. Doduše manje hrvatskih nego ranije, ali su nešto dobili. No, oni su svoj put, kada je u pitanju hrvatski narod, vrlo jasno definirali. Spremni su prodati sve nacionalne interese za fotelju, tako da se s te strane ja ne opterećujem. Nisam osoba koje će ih pozvati na razgovore, ali hoće, otvoren sam za sve i nemam prepreka.

Kao predsjednik stranke nemam prava nikome, tko bude tražio razgovor, zatvoriti vrata. No, sigurno je da ja njih neću zvati.

HSS-NHI je hrvatska stranka i vidno je da ne kupuju glasove. Istodobno, kao ni ostale hrvatske stranke, ne slažu se s Vašom platformom, što je nekada činio i sam Ljubić?

Ta stranka je , na jedan, neregularan način promijenila svoju predsjednicu Lovrić koja je osnovala Hrvatsku seljačku stranku i vrlo jasno surađujemo s tom strankom. Ta stranka ima glavninu infrastrukture, tako da HSS-NHI neću pozivati na razgovore, no ako oni budu tražili razgovore ili pojašnjenje, nama razloga da to ne uradim. Za našim pregovaračkim stolom nisu ni Lijanovići ni HSS-NHI.

Nemam utisak da Vas do sada podržava ni HSP. U sličnoj je poziciji kao i Lijanovići. Kako to da vi udružemim hrvatskim strankama smatrate samo vas i devedesteku, a ima ih više. Ne znači ako ne podržavaju podjelu BiH da nisu hrvatske stranke, zar ne?

Pa mi smo se udružili. Evo, sa gospodinom Ljubićem napravili smo nešto što nitko nije očekivao.

Da li ste sigurni da g. Ljubić upotpunosti podržava Vašu platformu? Da li mu vjerujete?

Apslolutno. Preozbiljni smo ljudi i napravili smo preozbiljan dogovor za naredne četiri, ako ne, deset godina. Dogovor je doista čvrst.

Da li ste faktički jedna stranka i koliko više postoje dva HDZ-a? Protivnike unutar stranki imate i jedan i drugi.

Nismo jedna stranka niti to trebamo biti. Osobno sam zadovoljan ovom razinom suradnje i sve do onog trenutka da ima smila na ovakav način djelovati, djelovat ćemo. Međusobno povjerenje jače je nego ikada i ne može ga nitko razbiti.

Povjerenje? Moji izvori kažu da Vam je žestok protivnik Martin Raguž, Ljubićev čovjek od povjerenja.

Ne znam zašto bi bio najžešći protivnik. On ima svoje političko viđenje budućnosti BiH i života u njoj. Ja to gledam drugačije. Ne bi valjalo kada bismo svi mislili isto.

Na kraju, vidite li se kao premijer, iako je izvijesno da će prvi čovjek Vijeća ministara biti iz SDP-a?

Premijer treba da bude iz reda hrvatskog naroda i predložit će ga HDZ BiH

Razgovarala L.Bošnjak/sarajevo-x.com