Dragan Čović brao grožđe na imanju Romance

dragan čović

... koja je ustinu tradicionalna kod nas ovdje. Veselim se da nas trganje opet danas okuplja, jer je trganje uvijek bila prigoda da se okupe prijatelji, da se pomažu, vesele, jer je ova kapljica bila izvor života na ovim prostorima'', kazao je Dragan Čović na tradicionalnoj manifestaciji u povodu počeka berbe grožđa u kompleksu restorana Romanca u Mostaru.

Manifestaciju organiziraju već duže vremena vinski restoran Romanca, u suradnji sa Vinarijom Čitluk i Hercegovina vinom.

''Drago mi je da je puno mladih ljudi ušlo u nove nasade vinograda u Bosni i Hercegovini, ali i ostalih kultura, jer moramo cijeniti ono što je plod Hercegovine i ono što nas je generacijama odgajalo'', dodao je Čović.

''Nekad se to radilo ručno, kako je maloprije to i demonstrirano, uvjeren sam, kada sam prvu lozu ovdje posadio 2003. godine, da nitko od nas nije razmišljao da će biti ovakva ekspanzija kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, koji se odnosi na vinogradarstvo i vinarstvo, što nam danas svijedoči Hercegovina vino, jedan od najvećih proizvođača, među Hrvatima, 11 milijuna litara vina plasira na tržište,na što svi moramo biti ponosni'', zaključio je Čović.

Na manifestaciji je prezentiran i novi stroj za berbu grožđa. Stroj bere 1.000 loza za 18. minuta, za što bi trebalo oko 100 berača.