Dragan Čović: Bespotrebne tenzije oko 9. siječnja

Dragan Čović
"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira tko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. siječnju. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sjednice predsjedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

"Cijelu godinu smo posvetili obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se do jučer obilježavao da niko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba neko razgovarati, ali ne na način da pravimo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH", rekao je Čović.

On je naveo da su u prošloj godini pretjeran značaj i pažnja dati referendumu u Republici Srpskoj, što se sada dešava sa obilježavanjem Dana RS, a pažnja je potpuno skrenuta sa osnovne problematike - funkcioniranja BiH.

Govoreći o angažiranju Oružanih snaga u obilježavanju Dana Republike Srpske, Čović je rekao da Mladenu Ivaniću kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH pripada mogućnost da "ima dio Oružanih snaga BiH u funkciji praćenja rada predsjedavajućeg Predsjedništva" i on je tu mogućnost iskoristio.

"U Predsjedništvu BiH pokušali smo naći neko rješenje koje bi bilo dio kompromisa preko Ministarstva obrane BiH i mislim da je ministar obrane BiH (Marina Pendeš) sa svojim zamjenicima, također, tražila rješenje tako da na neki način budemo dio protokola, a da ne izazivamo nikakve reakcije", dodao je Čović.

SRNA