FOTO  Dr. Dragan Čović predvodio izaslanstvo HDZ-a i HNS-a na Udolu

hdz uzdol

...vijence i zapalilo je svijeće na Uzdolu i odalo počast u Memorijalnom centru za hrvatske civile njih 29 i vojnike HVO-a njih 12 koji su stradali u strašnom pokolju od strane pripadnika Armije BiH 14. rujna 1993. godine.
Danas je misom zadušnicom obilježena 21. godina od zločina u Uzdolu, za koji još nitko nije odgovarao. Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima. Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine i iživljavali su se nad tijelima ubijenih Hrvata.

21. godinu nakon strašnog zločina još nitko nije odgovarao za ovo zlodjelo nad hrvatskim narodom.
Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, uz predsjednika Čovića činili su: Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH, dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, Bariša Čolak i Damir Ljubić, ministri u Vijeću ministara BiH, te ostali kandidati na listama HDZ-a i HNS-a BiH.

Uz izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, počast uzdolskim žtvama odao je i Milan Kovač, predsjednik zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Franjo Tuđman i Odbora za Hrvate u BiH.
Nakon položenih vijenaca i zapaljenih svijeća, izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH nazočilo je svetoj misi ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja koju je predvodio, mons. dr. Tomo Vukšić biskup, vojni ordinariji, koji je u svojoj propovijedii govorio o obljetnici stradanja uzdolskih Hrvata ljudi, koji su stradali mržnjom. „Danas se nalazimo na mjestu velike tragedije, gdje su ljudi iz mržnje oduzimali drugima život, ratovi i smrti u njma samo dokazuju da čovijek treba prihvatiti oslobođenje koje je Isus ponudio svakom čovjeku. Pored ovih grobova koji su preživjeli kalvariju to ne treba ni dokazivati, moramo oprostiti, ali država i njene institucije moraju kazniti počinitelja", rekao je između ostalog biskup Vukšić.
Predsjednik Čović ovim odlaskom na Uzdol poručio je kako nikada ne smije pasti u zaborav žrtva 41 nedužnog čovjeka iz Uzdola koji su izgubili ono najvrjednije što su imali, svoje živote.