Dr. Dragan Čović: HDZ BiH neće podnositi neleganu i neustavnu Vladu

Dragan Čović
Prema njegovim riječima, nitko ne može očekivati od HDZ-a BiH da kao ubjedljiv izborni pobjednik pristane da Hrvate u federalnoj vlasti ili nekom drugoj razini vlasti predstavljaju Hrvati koji imaju promil glasova i koji predstavljaju paravan nekim politikama.

"Trenutno nemamo federalnu vladu uspostavljenu u skladu sa zakonom i ustavom, ona je uspostavljena privremenom odlukom visokog predstavnika i tako se odnosimo prema njoj", rekao je Čović novinarima.

Osvrćući se na dosadašnji rad federalne vlade, Čović je ocijenio da su se njeni članovi bavili time kako da svoje rođake i bliske ljude imenuju u nadzorne odbore, kako da smijene legalne nadzorne i upravne odbore, te uprave pojedinih javnih institucija u sred mandata, što je nezapamćeno u BiH.

"U 15 ili 16 godina od Daytona to se nije dešavalo, a sad nam demonstriraju novi način funkcioniranja države", naglasio je Čović i dodao da su svi oni koji misle da sve resurse Federacije stave pod kontrolu jednog naroda ili stranke na dobrom putu da unište BiH.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH učinit će sve da vlasti na razini BiH, entiteta i županija budu u skladu sa zakonima i važećim ustavima u BiH, te sastavljene od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

"Bez svega toga mi nemamo vlast", poručio je predsjednik HDZ.

On je upitao šta će se desiti ako se Vijeće ministara formira tako da nijedna njegova odluka ne može biti provedena po vertikali?

"To znači da Vijećeministara trebaju činiti političke stranke koje su i na razinu entiteta i županija, jer tada možemo reći hajde da u ove preostale tri godine nešto kvalitetno uradimo. Sve ostalo bi bilo izigravanje javnosti i glasača", zaključio je Čović.

Srna