Dodiku se odazvao samo Čović

Dragan Čović

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da se neće odazvati pozivu, jer smatra da Dodik time želi samo odgoditi ozbiljne razgovore. On je rekao da s Dodikom ne želi razgovarati ukoliko nisu prisutni lideri svih stranaka na vlasti, a kada je je riječ o ustavnim reformama, i važne oporbene stranke, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Stranka za BiH isključila je mogućnost da će se odazvati pozivu, uz obrazloženje savjetnika člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Damira Arnauta da članovi ekspertskog tima SAD i EU ostaju u BiH barem idućih mjesec dana, te da već imaju pozive za nastavak razgovora s njima. "S obzirom na te činjenice, ne vidim produktivnost u miniranju tog procesa i otvaranju nekih paralelnih procesa", rekao je Arnaut.

Tajnik za informiranje SDP-a Damir Mašić rekao je da u ovoj stranci ne vide razlog zašto bi Dodik zvao SDP, navodeći da je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija u Butmiru rekao da se neće odazvati ni na jedan poziv lidera iz BiH, već samo na razgovore koje organiziraju SAD i EU. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da će se ta stranka odazvati na svaki kvalitetno organiziran sastanak koji nudi rješenje otvorenih pitanja euroatlantskih integracija.

"Mi imamo stav da svatkako treba razgovarati s legitimnim predstavnicima kako bi bila postignuta rješenja i stabilizirane političke prilike", rekao je Relota. HDZ-u 1990. smatra kako treba nastaviti Butmirski proces i iskoristiti uključenost SAD i Europske unije i njihovu spremnost da pomognu kako bi domaći političari postigli dogovor.

"Smatramo, da nikakvi sastanci domaćih lidera u ovom trenutku usmjereni na promjenu Ustava bez pomoći stranih predstavnika, kao što je navodni poziv Milorada Dodika za sastanak stranačkih čelnika u Banja Luci, ne mogu donijeti pozitivan rezultat. Da je to bilo moguće, vjerojatno bi za posljednjih četrnaest godina dogovor već bio postignut, budući da nam je od samog početka bilo svima jasno da je postojeći ustav nefunkcionalan i nepravedan.

Tim više, što ubrzo dolaze ekspertni timovi s kojima trebao zajedno raditi na novim prijedlozima. Ako je cilj sastanka dogovor o ispunjavanju uvjeta za bezvizni režim za građane BiH, smatramo da nam za to nisu potrebni nikakvi novi sastanci, već je potrebno da svi podržimo pripremljene zakone i tako ispunimo potrebne uvjete.

Stoga pozivamo sve političke stranke da tome dadnu svoj doprinos", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990. Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić kazao je da će se odazvati na svaki sastanak na kojem se razgovara o poziciji RS i stvaranju uvjeta za bolji život građana.

On je izrazio očekivanje da će organizator sastanka uz poziv dostaviti teze o kojim želi da se razgovara, a ako se poziva "onako", na prazan papir, bit će teško postići nešto. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da nije dobio bilo kakav poziv.

"Ukoliko dobijemo poziv i ukoliko saznamo o čemu se radi, onda možemo razgovarati", naglasio je Bosić. Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić potvrdio je da je lider ove stranke Milorad Dodik uputio poziv svim parlamentarnim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH za sastanak u Banja Luci koji bi trebalo biti održan u petak, 30. listopada. Vasić je precizirao da je Dodik u pozivu naveo da je, bez obzira na razlike koje političke stranke u BiH imaju o mnogim pitanjima, jedini način da se one prevladaju razgovor i dogovor.

"Poziv upućujemo s namjerom da pokažemo ozbiljnost i odgovornost i da se otvori razgovor o temama od čijeg rješavanja ovisi i europska budućnost BiH", prenio je Vasić navode lidera SNSD-a. On je rekao da dnevni red sadrži osam točaka među kojim je Izvještaj predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o radu Vijeća ministara, dogovor o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u zajedničkim organima BiH, te o ispunjavanju preostalih obveza BiH u procesu ukidanja viznog režima.

"Na dnevnom redu je i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsman RS, pripreme za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN", naveo je Vasić. Prema njegovi mriječima, razgovarat će se i o modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene, javila je Srna.