Dodik: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

Dodik: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom suradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava euroatlantski put BiH, "što je razumljivo, jer je i sama članica NATO-a".

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

Dodik je podsjetio i da BiH ima formaliziranu suradnju s NATO-om, prvenstveno kroz Partnerstvo za mir.

- Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok, što će eliminirati probleme i zagađenja - rekao je Dodik, podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj, ali i ekologiju.

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

- Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način - rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i da je nedavno kupila obveznice vlade entiteta Republika Srpska, što govori o jačanju povjerenja.

Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između dvije države.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.

Fena