DODIK Svaku odluku vezano za vojnu integraciju s NATO-om na odlučivanje narodu na referendumu

Milorad Dodik
Arhiva/Hercegovina.info

U vojarni Kozara u Banja Luci, u organizaciji Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, upriličen je prijem povodom pravoslavnog Božića.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekan je uz taktove srpske koračnice "Marš na Drinu".

Domaćin prijema, kojem prisustvuju i drugi dužnosnici iz RS, predstavnici Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog puka, jeste zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić. On je rekao kako je neophodna suradnja svih naroda u BiH, pa i prilikom proslave praznika kao što je Božić.

"Samo u ljubavi i miru možemo ići dalje i stvarati ekonomski prosperitet i izvršavati svoje poslove i zadatke", dodao je Okolić.

Dodik je najavio kako će odbaciti svaku "izokrenutu interpretaciju" dogovora o Programu reformi te onog što je usuglašeno s članovima "Kvinte" u Predsjedništvu BiH.

"RS ima namjeru da svaku odluku u vezi s vojnom integracijom s NATO-om da na odlučivanje narodu na referendumu. U Programu mjera koji smo dostavili podrazumijeva se ponovo afirmacija prava da se o tome odlučuje i da se nijedna odluka o integracijama neće dogoditi bez Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine. To do sada nismo imali ni u jednom dokumentu. Iz više razloga ne može se prihvatiti da se krećemo prema NATO-u, a jedan od osnovnih jeste što smo imali negativno iskustvo. Ako zaboravimo da su nas bombardirali, onda bismo opravdali te stvari", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako stav RS ostaje vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi.

Za Program reformi je rekao da nije ANP. Ponovio je da RS "neće granicu na Drini sa Srbijom" te da će tražiti da, jednako kako se planiraju vježbe s NATO-om i drugim, više pažnje posveti i vježbama s vojskom Srbije.