Dodik: Srbima i Hrvatima je dosta sarajevske multietničnosti

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je sve manje protivnika samostalnosti RS u okviru BiH.

On kaže da BiH može preživjeti kao teritorijalno jedinstvena zemlja, ali, sa snažnim konfederalnim jedinicama i velikom autonomijom RS, sve do stupnja potpune samostalnosti u okviru BiH.

"To je naš dalji cilj. Za to imamo podršku naroda. Tražit ćemo otete nadležnosti, kao i prebacivanje odlučivanja na niže razine. Ako neko hoće sačuvati Bosnu - može samo tako", smatra Dodik.

On je rekao da na razini BiH može ostati vojska, monetarna politika, vanjska politika, ali ona koja je dogovorena, i možda još dva-tri sektora.

"Sve drugo je neodrživo, jer centralistička Bosna kojom će dominirati muslimani neće proći. Etnički čisto Sarajevo, gdje prema njihovim procjenama, živi 94 posto muslimana, najbolji je dokaz kako bi oni pravili svoju multietničnu romansu. A i njemačka kancelarka otvoreno kaže da je multietničnost propao projekt. Nećemo sarajevsku multietničnost! Otud i neka vrsta našeg savezništva sa Hrvatima, koja ima za cilj da to spriječi", rekao je Dodik.

Na pitanje je li referendum još otvorena opcija, Dodik je odgovorio da je priželjkivao da referendum "gura do kraja".

"Tada bi se stvari razotkrile, visoki predstavnik bi bio obesmišljen. Prvi put kažem da sam se osjećao loše toga dana kada je počeo dijalog. Želio sam da idem do kraja. Znam, ipak, da je bolje što smo došli do rješenja. Bolje i za europsku budućnost ovog prostora i za RS", rekao je Dodik.

Predsjednik RS kaže da je važno da su predstavnici međunarodne zajednice shvatili da je RS ozbiljna u namjeri da održi referendum.

"Ne tražimo da Europa ovdje navija za nas, nego samo da bude realna. Nemam nikakvu zabludu da je Catherine Ashton došla ovdje podržati RS protiv BiH, niti to tražim. Mi samo želimo da se otvori rasprava i da se problemi riješe. Naša argumentacija je toliko moćna i jaka, da i ne pomišljamo da nećemo uspjeti", rekao je Dodik.

On je istaknuo da je politički cilj RS da se obrani od dominacije Turaka na ovom prostoru i neoosmanizma koji više nitko i ne krije.

"Sve to smo odavno vidjeli i sve je jasno, i da Erdogan to tako otvoreno ne kaže. To što će biti agresivniji, ne znači da će biti uspješniji", rekao je Dodik govoreći o izjavi turskog premijera Redžepa Erdogana da će od njegove pobjede koristi vidjeti i Sarajevo i Sandžak