Dodik: Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma, koja ga je potpisala zajedno s Hrvatskom i nekom virtualnom BiH

Milorad Dodik
On je taj stav danas prenio, kako je potvrdio, i srbijanskom premijeru Ivici Dačiću, kao i to da je "pola Vijeća ministara iz reda Bošnjaka pred izlaskom iz sastava te institucije".

Također, kaže da je Dačića upoznao o mogućnostima razvoja te političke situacije u budućnosti.

- Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma, koja ga je potpisala zajedno s Hrvatskom i nekom virtualnom BiH, oličenom u liku Alije Izetbegovića, koji nije imao mandat da to učini, jer takva Bosna više nije ni postojala. Ali je to bilo urađeno jer su stranci ranije priznali BiH zbog njihovih sujeta, uključujući Izetbegovića kao trećeg potpisnika", ustvrdio je Dodik na zajedničkoj pres-konferenciji.

Za njega je ključno pitanje da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali, međutim, nisu članice Vijeća za implementaciju mira u BiH, s tim da jeste, naprimjer, Turska i "neke zemlje koje nemaju nikakve veze s tim".

To govori, navodi Dodik, da će se "morati to pitanje, na neki način, staviti na dnevni red u razgovorima u budućnosti te definirati na najbolji mogući način".

Ističe da Srbija ima svoje odgovornosti vezano za Dejtonski sporazum, da se suradnja RS-a i Srbije odvija u okvirima i praksom prihvatljivom za, kako kaže, sve.

Dodik je, nakon razgovora s premijerima Republike Srbije i Republike Srpske, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Džombićem, pozdravio današnje održavanje zajedničke sjednice vlada RS-a i Srbije, te činjenicom što se, kaže, nastavlja s tom "tradicionalnom praksom".

Za njega je ključno pitanje današnje sjednice vezano za "Južni tok", ali je i dodao da "RS svoje nastavne planove želi da prilagodi srbijanskim, a ne onim u Sarajevu i to će uraditi u budućem periodu i to od osnovnog do fakultetskog nivoa".

- RS je usmjerena da zajedno sa Srbijom i Gaspromom rješava tehničke stvari vezano za taj projekt "Južni tok", dodao je entitetski predsjednik.

Na današnjoj, trećoj dosad zajedničkoj sjednici dviju vlada bit će riječi, najavio je, i o smanjenju procedura za dobijanje dvojnog državljanstva za građane RS-a, odnosno BiH, i Srbije, koji to žele.

- Iza vlasti Srbije i RS-a stoji niz projekata koji su realizirani. Oni su vidljivi i dokaz da iza sebe ostavljamo aktivnosti i djela koja su važna. To je dobar osnov da se dalje krećemo, ustvrdio je Dodik.

Fena