Dodik: SDP želi nametnuti promuslimanski koncept, marginalizirali Srbe, kao što to rade Hrvatima

Milorad Dodik
To znači da nitko ne može osporiti naše nadležnosti niti pokušati ukinuti ih. Samo takav pristup osigurava naše prisustvo i naš opstanak u BiH, kazao je predsjednik RS Milorad Dodik, u emisiji Intervju Radio-televizije Republike Srpske.

- Socijaldemokratska partija pokušava nametnuti jedan koncept u BiH, promuslimanski, kojim želi napraviti novi politički sustav u kojem će Srbi biti marginalizirani, onako kako to već pokušavaju uraditi s Hrvatima - kazao je Dodik.

On je istakao da je siguran da će Srpska demokratska stranka glasati protiv izbora kandidata SDP-a Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- Siguran sam da će SDS glasati protiv Kukića, bez obzira na sve spekulacije. Treba primijetiti da je u Povjerenstvui Parlamenta BiH i član PDP-a, partije koja je jedina razgovarala s Kukićem, glasao protiv njega. Svi zastupnici iz Srpske u tom Povjerenstvu jednoglasno su odbili izbor Kukića - rekao je Dodik.

On je kazao da je veoma važno da su SNSD i SDS shvatajući važnost povjesnog trenutka za buduću poziciju RS, napravili platformu za zajedničko djelovanje.

- SDS je ušla u priču formiranja bloka u bh. Parlamentu, u čemu smo ih pratili jer nismo htjeli narušiti nacionalno jedinstvo kada je riječ o nastupu u organima BiH. Mi ne želimo parlament u kojem će se raditi na štetu RS, a to se pokazuje i sada na primjeru proračuna institucija BiH koji se pokušava uvećati na štetu entiteta - rekao je Dodik.

Istakao je da bošnjački zastupnici imaju cilj oslabiti entitete i ojačaju BiH, te da u vrijeme ekonomske krize uvećavajući proračun žele napraviti probleme u Srpskoj.

- Institucije BiH trebaju biti servis entiteta, a faktička moć i vlast treba ostati na razini RS i FBiH. Jer BiH može funkcionirati samo ako entiteti imaju snažne autonomne pozicije - rekao je Dodik.

Upitan o pisanju mostarskog "Dnevnog lista" o tome da je moguća njegova smjena, Dodik je rekao da su to spekulacije lista koji je blizak Jurišiću i platformašima.

- Impresionira me naša sposobnost da prihvaćamo spekulacije. Jasno je da je sada međunarodna pozicija RS ojačala i da oni to žele srušiti. Nemam nikakvu potrebu to demantirati, niti se plašim. Nemam problema sa SAD, niti problema ima Republika Srpska - istakao je Dodik.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon negirao je u petak na konferenciji za novinare u Srebrenici pisanje "Dnevnog lista" da je navodno od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića tražio da utječe da se predsjednik RS Milorad Dodik povuče sa funkcije do kraja godine.

- Nikada nisam takvo nešto tražio, niti rekao - kazao je Moon odgovarajući na novinarsko pitanje.