Dodik: RS "nema koristi od BIH" i konsolidirat će svoje odnose u okviru države

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
"Nakon tog sastanka Nebojša Radmanović, Milorad Živković, Ognjen Tadić i ja pozvat ćemo sve imenovane predstavnike Srba na sastanka s namjerom da konsolidiramo naš politički pristup u BiH. Mi odavno nemamo korist od BiH. Naša ekonomija trpi zbog BiH i na gubitku smo. U rujnu ćemo izaći pred parlament o tome koliko financijski košta RS ovakva BiH i da nam nije to potrebno? Mi mislimo da nam nije potrebno i to ćemo dokazati na računu", ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Navodeći da želi u BiH politiku čistog računa, on je naveo da BiH jedino na tome može da opstane.

S tim u vezi, iznio je i podatak da FBiH duguje RS-u oko 68 miliona od indirektnih poreza, jer je ranije, tvrdi, dobijala više prihoda od UIO.

Dodik je ustvrdio i da se nijednog momenta nije šalio kada je najavljivao da će RS otvoriti svoje predstavništvo u BiH, te da će to relizirati do kraja godine.

Iako su srpski predstavnici zastupljeni u bh. organima, Dodik dodaje da je otvaranje predstavništva potrebno zbog "nerašćišćenih" računa s FBiH po pitanju isplate mirovina za 24.000 onih koji su je zaradili u tom bh. entitetu, kao i toga da se po njegovoj tvrdnji Srbi ne vraćaju u FBiH i „svega ih je 1,2 posto u Sarajevu i u veoma su ponižem položaju, nemaju zaštitu i u neadekvatnom su stanju".

To, i kaže, niz drugih pitanja bit će otvorena u tom predstavništvu RS-a u Sarajevu.

Ponovio je i da RS neće dozvoliti povećanje budžeta zajedničkih institucija, odnosno smatra da se mora smanjiti taj okvir za 18 ili 20 posto u odnosu na lanjski, kao i da RS neće pristati na neke IPA projekta kojima se traži prenos nadležnosti.

Ponovio je da ne spori teritorijalni okvir BiH, u skladu s Dejtonom, ali i ne poštuje „arogatnu silu visokih predstavnika koji govore šta se mora da radi u BiH".

Nije optimist kada je u pitanju skoro formiranje Vijeća ministara, iako kaže da će ići na sve sastanke koji se po tom pitanju budu organizirali, ali i dodaje da bi novi saziv izvršne vlasti u BiH mogao biti formoiran tek naredne godine.

Na današnjoj pres-konferenciji Dodik je iznio i tvrdnje kako je RS stabilna, te iznio i podatke o prosječnoj inflaciji od četiri posto, rastu industrijske proizvodnje, bruto društevnog proizvoda..., dok je u FBiH, kako tvrdi, sasvim druga situacija, prosvjedi, blokade, „čega nema u RS-u iako postoje određeni problemi".

Novac koji će dobiti nakon što je Osnovni sud u Banjoj Luci presudio u njegovu korist u parničnom postupku protiv zaposlenih u Radio-televiziji Federacije BiH i naložio im naknadu štete zbog klevete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda-klevete u emisiji "60 minuta" emitiranoj na ovoj televiziji, Dodik je najavio da će uputiti socijalno ugroženim u Federaciji BiH.

Fena