Dodik: RS bi se mogla izdvojiti iz BiH, koja je totalni neuspjeh, i koju mi doživljavamo kao mjesto kazne

Milorad Dodik

... i njenih institucija nema odražavanja nacionalnog identiteta.

"Jedna od osnovnih stvari koje ljudi očekuju je da RS traje, bude jaka i sve bolja i to je osnovi interes ljudi, iako je teška ekonomska situacija. Želim da RS doživi svoje postojanje u trajnom obliku jer je to interes ovog naroda", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Prema njegovim riječima, kada bismo izgubili RS ovo bi bili prazni prostori, jer BiH, koja nije našla način da osigura bazičan konsensus u zemlji, ne može biti jamstvo za indetitet Srba.

Dodik je istakao da je suština politike RS obrana njenog subjektiviteta, političkog i teritorijalnog kapaciteta i izgradnja samoodrživosti.

"Ona je samoodrživa već danas i, za razliku od BiH koja to nije i FBiH koja je to još manje, RS se doima kao jedina samoodrživa kategorija. Kada bismo hipotetički pričali o tome, RS bi se mogla izdvojiti iz BiH i nastaviti samostalno svoj život, uspješnije nego u BiH, koju doživljavamo kao mjesto kazne, gubitka", rekao je Dodik.

On je naglasio da RS u BiH gubi ogromna materijalna sredstva, te da su svi njeni ekonomski pokazatelji bolji nego u FBiH.

Dodik je naveo da je Srpska svoje pravo na legitimit ostvarila mukotrpno, da je prošla kroz različite faze, poput sotonizacije srpske nacionalne politike u tijeku rata i pravljenjem Srba krivicima, ne samo u BiH već i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije.

"Vrijeme će pokazati nesumnjive laži koje su o Srbima plasirane u svijet, poput one Holbrookove, koji je tvrdio da su Srbi pobili 300 000 Bošnjaka. To je notorna laž, jer je tijekom rata u BiH pobijeno 96.000 ljudi, od čega 24.000 Srba. Na bazi takvih laži stvoren je osjećaj da su Bošnjaci žrtve, na osnovu koje su mogli sve", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica nije dobronamjerna prema RS, istakavši da se BiH mora vratiti izvornom Daytonu, jer je to jedini način za njen opstanak.

Dodik je podsjetio da je u ranijem razdoblju međunarodna zajednica učinila sve da Srbi izgube volju da se brane, kažnjavajući ih i smjenjujući.

On je ukazao da OHR i međunarodne organizacije veoma vode računa da se dodvore Bošnjacima, i njihov bazični strah su mogući prosvijedi Bošnjaka pred OHR-om

Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je rekao da nema nijednog europskog posla koji se ne promovira kao princip centralizacije, naglasivši da RS ne želi da izgubi politički i teritorijalni integritet zarad tog puta.

"Nije problem da razgovaamo o EU, ali u europskoj praksi postoje mnoge zemlje koje promoviraju ono što mi tražimo, poput Španjolske, Belgije... Europska unija mora naučiti šta ovdje može, a što ne, ako ne šutimo onda možemo uspijeti", napomenuo je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će RS, uprkos ekonomskoj krizi, ostati mirna i stabilna i odgovarati na krizu mobilizacijom svih predstavnka društvene zajednice.

"Kolektivna svijest o obrani može nas obraniti", poručio je Dodik.

dnevnik.ba