Dodik: Republika Srpska neće se upuštati u avanture kao što je secesija od Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik
"Bosna i Hercegovina isključivo može opstati ako se poštuju prava RS-a dobijena Daytonskim sporazumom. I Bošnjaci bi trebali prigrliti Daytonski sporazum i tako sačuvati BiH. Ovako kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja", ocijenio je Dodik u intervjuu današnjoj "Politici".

Dodik je naveo da će dijalog o reformi pravosuđa u BiH, koji je dogovoren na sastanku s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, početi početkom lipnja, kada će u Banju Luku doći europski povjerenik za proširenje Stefan Fuelle koji će voditi prvi sastanak.

"S njim će doći i izaslanstvo stručnjaka EU-a, a ovdje će biti predstavnici RS-a, Federacije BiH i zajedničkih tijela. Predstoje teški razgovori u kojima će se definitivno reći može li ili ne može ostati ovakav pravosudni sustav u BiH", rekao je on .

Dodik je naglasio da RS ne traži nikakva prava mimo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH i da se s te pozicije "suprotstavila jednoj snažnoj akciji centralizacije BiH koja je bila u brzom hodu do 2005. godine".

Dolazak Ashton u Banju Luku je "vrlo važan čin koji ima snažne političke konsekvence", kazao je Dodik i ocijenio da je RS "na dobrom putu da pravom pobijedi silu".

On je rekao da je nakon razgovora s Ashton predložio povlačenje odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH zbog toga što su "stvorene nove realne činjenice koje nisu postojale kada sam tražio da Narodna skupština RS-a doneese odluku o raspisivanju referenduma".

"Mislim da je ključno to što je EU ipak procijenila da na strani RS-a postoje određena prava i da smo u pravu. Zato se EU uključila u ovu priču, iako su Britanci bili zagovornici kažnjavanja i RS-a i njenog rukovodstva. Da nije bilo kvalitetne reakcije EU-a, OHR je mogao raditi šta hoće", rekao je Dodik o prijetnjama visokog predstavnika Valentina Inzka da će ukoliko se ne povuče odluka o referendumu, morati sam poništiti je i predsjednika RS-a eliminirati iz političkog života.

Dodik je istakao i da RS nije bila spremna pod prijetnjama povući odluku o održavanju referenduma i dodao da u slučaju da dijalog s EU-om nije uspio RS "ne bi povukla odluku o raspisivanju referenduma".

Predsjednik RS-a je odbacio mogućnost da bi uslijed održavanja referenduma u RS-u došlo do zaoštravanja situacije u BiH, prenosi Tanjug.

"Mi imamo pravo demokratskim sredstvima braniti svoja prava i od toga nećemo odustati. Ključna rečenica dogovora s EU-om je da referendum o ovom pitanju za sada nije neophodan. Odavno nemamo potrebu uplakano Sarajevo tješiti dobrim poklonima. Mi od Sarajeva samo tražimo da poštuju naša ustavna prava onoliko koliko i mi poštujemo BiH", naveo je on.

Dodik i Ashton razgovarali su 13. svibnja u Banjoj Luci, nakon čega je predsjednik RS-a izjavio da referendum o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domene pravosuđa nije neophodan, a Ashton obećala formiranje povjerenstva EU za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.
(fena)