Dodik razgovarao sa Lajčakom

Milorad Dodik
"Ako bi se pozitivno riješilo ovih nekoliko pitanja, to bi bio dovoljan znak da Bosna i Hercegovina može aplicirati za status kandidata, a nekoliko mjeseci nakon toga Evropska komisija bi dala svoje mišljenje o mogućnostima dobijanja kandidatskog statusa za Bosnu i Herrcegovinu", kazao je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka.

On je ponovio da "problem nije RS, već odnosi u Federaciji BiH, nemogućnost konstituiranja vlasti u tom entitetu, što znači da nema mogućnosti ni za uspostavu vlasti na državnom nivou kada su u pitanju Predstavnički dom i Dom naroda".

Iznio je i ranije stavove svoje stranke o provođenju odluke "Sejdić-Finci", dodavši pritom da su se predstavnici SNSD-a "raspitali" i vidjeli da je moguće kao prihvatljivo za Sud u Strasbourgu donijeti i rješenje koje zagovara SNSD.

To bi značilo, dodao je, da se umjesto nacionalne odrednice biranih kandidata predvidi broj, a SNSD ne prihvata promjene oko rada i nadležnosti Predsjedništva BiH.

Za to je potrebno, dodao je, donijeti sporazum strana u Bosni i Hercegovini, RS i FBiH, na osnovu čega bi se potpisao sporazum i tehnički proglasio u državnom parlamentu, pri čemu je za Dodika to način kako se mijenja Ustav BiH.

Kada je u pitanju popis, smatra da ga treba održati na nivou Bosne i Hercegovine, ali bez člana koji govori o formiranju vlasti na bazi popisa iz 1991., a i pored toga, ustvrdio je, RS će provesti i svoj.

O državnoj pomoći je rekao da je prihvatljiva u dijelu da se formira služba koja će pratiti tu pomoć, ali bez donošenja odluke.

Lajčaku je rekao i da Evropa nema mandat da se bavi unutrašnjim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Optužio je i Federaciju BiH da duguje RS-u 70 miliona KM od indirektnih poreza, ustvrdivši da će ako se to pitanje ne riješi RS blokirati sve procese odlučivanja o fiskalnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

(Fena)