Dodik: Raspad BiH ne bi trebao biti tragedija

Milorad Dodik

On je pojasnio kako središnja vlast u BiH smije imati samo malo ovlasti i to ne u vanjskoj politici. 

Ponovivši stav daje OHR već odavno trebao biti zatvoren jer BiH nije potreban visoki predstavnik, Dodik je ponovio i da kani podnijeti kaznenu prijavu u Austriji protiv aktualnog visokog predstavnika Valentina Inzka, za kojeg je rekao daje loš visoki predstavnik, kada mu istekne mandat u BiH. Komentirajući djelovanje visokih predstavnika u BiH, Dodik je naveo da je najveći doprinos Paddy Ashdowna bio dokaz da BiH ne može funkcionirati, zbog čega je Ashdown bio primoran primjenjivati silu i nametati zakone, iako za to nije imao ovlast.

Ashdown je, smatra Dodik, u BiH došao s unaprijed određenim ciljevima te u stvarnosti nije želio ništa drugo ni postići. On je želio od BiH stvoriti jednu zemlju izvan Daytonskog sporazuma.

To je i priznao, kazao je Dodik koji je spreman tužbu podnijeti i protiv Ashdowna, ali strahuje da će britanska vlada utjecati na pravosuđe u toj zemlji kako bi tužbu odbacilo. Rješenja moraju biti pronađena unutar BiH uz sudjelovanje svih naroda i ne treba nametati rješenja izvana, zaključio je Dodik u razgovoru za "Die Presse".

DL