Dodik: Predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele da grade zajedničku BiH

Milorad Dodik

Dodik je u pismu Lagumdžiji upozorio da zajedničke institucije BiH nisu privatno vlasništvo nijednog pojedinca, bez obzira na funkciju koju obavlja, nego prostor gdje se zajednički dogovaraju sve politike i postupci od interesa za oba entiteta i tri konstitutivna naroda.

>>Inzko: Opsada Sarajeva bio je napad na civilizaciju i čovječnost

"Ovim postupkom ponovo ste potvrdili moja konstantna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele da grade zajedničku BiH", ističe predsjednik Republike Srpske.

Dodik je podsjetio i na pravnu činjenicu da Zakon o praznicima BiH nije usaglašen, jer nema konsenzusa o ovom pitanju i izrazio čuđenje ako bi neko od veleposlanika u BiH prihvatio poziv da dođe na ovaj prijem.

U Federaciji BiH današnji dan se obilježava kao dan početka ''opsade Sarajeva'', dok se u Republici Srpskoj smatra da je početak rata u Sarajevu 6. travnja 1992. godine bio početak progona Srba i najvećeg etničkog čišćenja iz jednog grada u Europi od Drugog svjetskog rata.

I Bosić krizizirao Lagumdžiju

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić upozorava ministra inozemnih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da ne zloupotrebljava ministarsku funkciju radi promoviranja političkih ciljeva svoje stranke i svog naroda, saopšteno je iz SDS-a.

U saopćenju se navodi da je neprihvaljivo i skandalozno da Ministarstvo inozemnih  poslova BiH, na čijem čelu je Lagumdžija, saziva prijem za diplomate u BiH povodom ratno-propagandnog performansa organiziranog danas u Sarajevu.

''Lagumdžija pokazuje da će ministarski položaj koristiti u osobne i stranačke svrhe, a ne u interesu BiH, oba entiteta i svih građana. Na ovaj način on će biti i odgovoran što se uvodi pravilo da ministri u Savjetu ministara predstavljaju samo svoju etničku zajednicu i stranku. Takav stav Lagumdžije ruši kredibilitet tek formiranog novog Savjeta ministara kao zajedničkog organa", istakao je Bosić.

On je dodao da današnja događanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koji je režirao muslimansko ratno-propagantski skupina za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, postičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubojice.

U saopćenju se dodaje da Bosić očekuje da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović adekvatno reagira u ovom slučaju.

Srna