Dodik: Predložit ćemo raspravu s FBiH o vraćanju nadležnosti s države na entitete

Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a kako ova stranka predlaže da se formiraju delegacije Narodne skupštine RS-a i Parlamenta FBiH koje će raspravljati o zakonima za koje smatra da su preneseni s entiteta na državu.

Dodik je rekao da je Glavni odbor SNSD-a usvojio 64 zaključka o različitim oblastima kao osnovni osvrt na politička pitanja i stanje u BiH.

Kazao je da sve što je proizvedeno na osnovu bonskih ovlasti nije definitivno i da o tome treba raspravljati jer RS zajedno s FBiH može raspravljati o svim tim pitanjima. Kako kaže, SNSD traži dijalog o zakonima koji su mijenjali sustav nadležnosti i doveli do toga da RS ostane bez nadležnosti.

Glavni odbor SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav BiH ugrade oblasti kao što su obrana, sigurnost, pravosuđe i fiskalni sustav.

"Danas su te ovlasti regulirane zakonom i nisu ustavne. Kao stranka ćemo se nastaviti zalagati za ustavnost u BiH", rekao je Dodik.

SNSD je odbacio sve namjere da se uspostavi Republika BiH s teritorijalnom reorganizacijom koja se odnosi na glavni grad Sarajevo. Dodik je kazao kako to ugrožava mir u BiH i predstavlja urušavanje Daytonskog sporazuma.

"Ako se situacija ne bude odvijala u okviru poštivanja izvornog Daytona, onda se trebaju primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine njegov sastavni dio, a to su Pakt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoodređenje", kazao je Dodik.

Dodao je da SNSD predlaže da se održi sjednica Narodne skupštine RS-a i da se na njoj utvrdi prijedlog da se s FBiH razgovara o Zakonu o obrani BiH, Zakonu o VSTV-u i Zakonu o neizravnim porezima.

"Samo u ta tri zakona postoje nekakve odluke NSRS-a da se o njima razgovara. Sve ostalo, kao što su Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, OSA, SIPA... Sve je to urađeno protivno Ustavu i bez suglasnosti RS-a", rekao je Dodik.

Rekao je da NSRS i Parlament FBiH trebaju formirati delegacije i raspravljati o ovim pitanjima.

"Ako se to odbije, Glavni odbor SNSD-a tražit će da se svi zakoni i odluke koje su donesene pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i one koje su kasnije izglasani u Parlamentu, ne smatraju važećim", zaključio je Dodik.