Dodik: OHR "kočnica" za BIH, PIC "apsurd"

Milorad Dodig
U saopćenju u povodu 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Dodik je iznio niz zamjerki na rad Ureda visokog predstavnika, ali i Vijeća za implementaciju mira u BiH.

"Uloga i misija visokog predstavnika jasno je definirana Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, i ograničava se samo na taj aneks. OSCE već godinama ocjenjuje izbore u BiH kao fer i demokratske, na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet. Suprotnost demokratiji je djelovanje OHR-a na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet", tvrdi novi entitetski predsjednik.

Kako dodaje, intervencionizam visokog predstavnika, umanjuje šanse za postizanje konsenzusa unutar BiH.

"U brojnim slučajevima visoki predstavnik je postupao kao instrument samo jedne strane i politike. To nikome nije donijelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH", smatra Dodik.

Ističući da je u BiH već 15 godina mir, on dodaje "da u Sarajevu i europskim prijestonicama i dalje zasjeda Vijeće za provođenje mira, što 'samo govori o apsurdu u kome se BiH nalazi'".

"Vijeće sigurnosti UN-a i dalje postupa po glavi 7. kada raspravlja o BiH, iako je potpuno jasno da je u BiH mir, i da BiH nije sigurnosna prijetnja ni regionu ni svijetu. To pokazuje neprestano smanjivanje vojnog dijela mirovne misije, koja je od početnih 60.000 došla do 1.600 vojnika.

Uostalom, ova i ovakva BiH je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koja će na početku iduće godine predsjedavati njegovim radom", navodi Dodik.

On smatra da Dejtonski mirovni sporazum "nije savršeno rješenje za BiH, kao što takva rješenja ne postoje u drugim višenacionalnim, pa čak i jednonacionalnim zajednicama".

"To je jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH. Neuspješni pokušaji izmjene samo jednog aneksa tog sporazuma pokazuju s koliko pažnje je u suštini Dejtonski sporazum napisan. Kada kažem Dejtonski sporazum, mislim na izvorni tekst sporazuma dogovorenog u Dejtonu i potpisanog u Parizu 1995. Raspakivanje Dejtonskog sporazuma je raspakivanje BiH. Nadam se da je to svima jasno", dodao je entitetski predsjednik.

(Fena)