Dodik: Nije me birao Inzko nego srpski narod

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi

U međuvremenu su počeli kontakti s Brisselom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu. Naš je cilj da se dođe do izmjena zakona. Referendum je stavio ta pitanja na dnevni red. U procesu smo intenzivnih razgovora sa određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru sa Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i točni, i referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika – oni će morati da daju tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sistemom i u Europi i u Americi-kaže Milorad Dodik.

Ne završe li se razgovori sa EU povoljno, što je sljedeće?

- Varijante su jasne: referendum, ako ne bude potvrde i spremnosti da se isključe ovakve stvari iz pravosuđa. Za nas je dovoljno da Europa da garancije da će to biti njihova agenda u BiH. To će nam omogućiti da odemo u Parlament BiH i postavimo to kao amandmane. Bez toga može se očekivati da će Inzko poništiti zaključke i odluku NS RS. Nakon toga će parlament dati odgovor. Moj stav je da u tom slučaju idemo na referendum. Ali prepustit ću drugim faktorima u RS da se izjasne o tome. Ako Inzko poništi odluku, mogu zahtijevati sankcije. Kažu da će nam zamrznuti imovinu i račune. Neka mi zamrznu imovinu i račun u Europi, ali da me obavijeste gdje to imam račun. Zabranom ulaska u EU, Europa bi pokazala antidemokratski karakter. Zbog referenduma koji je osnovna vrijednost u Europi nekome zabranjujete da ulazi u Europu.

Poništi li Inzko odluku NSRS o referendumu, hoće li RS poduzeti i neke radikalnije poteze?

- Samo nastojanje da visoki predstavnik i međunarodna zajednica sruše odluku dovest će nas u poziciju da preispitamo svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti i naše sudjelovanje na mnogim drugim mjestima. Onda će svaki dalji korak u BiH biti uvjetovan našim zahtjevima za referendum, a postavit ćemo i druga pitanja.

Očekujete li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti vas?

- U tom slučaju, zatražit ću mišljenje naroda. Mene nije birao Inzko, niti sam se njemu zaklinjao.

Očekujete li da će narod tražiti i više od vas, da se postavi pitanje i statusa RS?

Nikada to nisam isključio i nikada neću isključiti.

Stiče se utisak da vas Srbija i Boris Tadić nisu javno podržali?

- Mislim da smo dobili ono što treba očekivati od Srbije, i to kroz izjavu Tadića da je to unutrašnja stvar BiH. On time jača našu poziciju, smatrajući da je to stvar o kojoj odlučujemo mi, a ne neko sa stane, pa ni Srbija.

dnevnik.ba