Dodik: Ni Europski put nije garancija da BIH može funkcionirati kao država

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
Dodik u pisanoj izjavi ponavlja stav da su postupci visokih predstavnika, a posebno Paddyja Ashdowna „ostavili teško naslijeđe i BiH i EU".

„Što se tiče RS-a, naš stav o rušilačkom i retrogradnom karakteru OHR-u je i jasan i iznesen nebrojeno puta. Siguran sam da zadržavanje OHR-a nije u interesu EU, ali znamo, naravno, da postoje i one države koje ne žele da vide njegovo gašenje. Pozivanje na ostanak OHR-a, bilo da dolazi od bošnjačkih političkih stranaka ili predstavnika međunarodne zajednice, pokazuje da zapravo postoji zabluda kako će jedna takva istrošena institucija, kakav je OHR, uspjeti da nadomjesti nepostojanje unutarnje kohezije u BiH, ili još veću zabludu da OHR predstavlja garanciju opstanka BiH", navodi Dodik u pisanoj izjavi.

Dodaje da apsolutno razumije kontekst u kojem se odvija proces europskih integracija, bilo da je riječ o međusobnim odnosima različitih elemenata međunarodne zajednice, bilo da je riječ o odnosima unutar same EU, ili da je riječ o unutarnjim odnosima u BiH.

„Ono što RS, i mene kao njenog predsjednika zanima, jeste to da li je Europa sposobna da govori jednim glasom kakav zahtijeva od BiH. Ne želimo Europu u kojoj će u tijeku jednog mjeseca jedna njena institucija, kao što je to uradio Europski parlament u svojoj ožujskoj rezoluciji, pozvati i međunarodnu zajednicu i domaće vlasti da pripreme teren za gašenje OHR-a, a nakon toga neki drugi europski predstavnik preporučiti ostanak OHR-a. Ne želim čak ni da ulazim u razloge da li su određene izjave iznuđene ili su odraz osobnog ili kolektivnog razmišljanja u okviru EU. Očekujem da ono što je europski stav bude jasno prezentiran. Očekujem od EU, koja je za BiH izmislila određene formulacije kao što su kredibilno kretanje, kredibilni napori ili kredibilna aplikacija utvrdi okvire i svoje vlastite kredibilnosti i kreće se u istim tim okvirima, a to će najbolje uraditi kad uvaži realnosti u BiH i izađe iz sjene OHR-a", stoji u Dodikovoj izjavi.

Od institucija RS-a očekuje, kako se navodi, odgovorno ponašanje u procesu europskih integracija kao što je to i do sada bio slučaj, uz obvezu da još vidljivijom napravi razliku između onog što je RS uradila u provođenju europske agende u odnosu na ostatak BiH, a od predstavnika europskih institucija da prilikom svojih izjava ili ponašanja prvo dobro izmjere posljedice koje će one proizvesti po europski put ili unutarnje odnose u BiH.

Dodikov stav saopćen je medijima nakon što je prenesena izjava specijalnog predstavnika Europske unije (EU) Petera Sorensena na sastanku sa Zajedničkim odborom za europske poslove u Parlamentu Irske, krajem ožujka, u kojoj se, kako su prenijeli mediji u RS-u, navodi "da bi bilo mudro ostaviti mandate OHR-a i EUFOR-a u BiH".

Fena