Dodik: "Muslimanima se ne može vjerovati"

Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je u četvrtak optužio poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafu Cerića za miješanje u politički život, a istodobno je uputio uvredu svim muslimanima kazavši kako im se "ne može vjerovati".

Iz Dodikovog ureda medijima je dostavljeno priopćenje koje je uslijedilo kao reagiranje na raniju Cerićevu reakciju u povodu izjava predsjednika RS danih austrijskim medijima u kojima je muslimane odnosno Bošnjake u BiH opisao kao neprijatelje.

- Mi ne vjerujemo u dobre namjere muslimana. Imamo potpuno negativno povjesno iskustvo. Nikada u povijesti Srbi, bosanski muslimani i Hrvati nisu bili na istoj strani - kazao je Dodik u razgovoru za bečki "Der Standard" objavljenom početkom tjedna.

Negativno povijesno iskustvo
Cerić je početkom tjedna, podsjećajući uz ostalo i na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te na Dodikovo nijekanje tog zlodjela od predsjednika RS zatražio javnu ispriku, a Dodik je uzvratio zaključkom kako poglavar Islamske zajednice u BiH nastupa kao političar.

- Cerićevo priopćenje najbolje pokazuje gdje u BiH stanuje rasizam i šovinizam - optužio je Dodik, tvrdeći kako su njegovi negativni komentari o muslimanima izvađeni iz konteksta i pogrešno intepretirani.

- Islamska zajednica na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem potvrđuje da je upravo ona najvažniji politički subjekt kod Bošnjaka u BiH i da svojim djelovanjem ne pridonosi ni povjerenju, ni pomirenju naroda u BiH - napisao je Dodik uz tvrdnju kako vjerski lideri nemaju pravo iznositi politička stajališta.

- Negativno povijesno iskustvo nas opominje da ne smijemo vjerovati u dobre namjere muslimana - bez ikakve je ograde zaključio Dodik koji je i ranije skandalizirao javnost zaključkom kako "ne bi nikada dopustio da mu sudi sudac musliman".

HINA