DODIK: Kusturica je, uz Ivu Andrića, jedno od najvećih imena koje je Višegrad imao

Milorad Dodik

..., predstavlja jedan od kapitalnih projekata za ovaj grad i sinonim za kulturu i umjetnost Srpske.

- Naš je interes da proslavljenog režisera Emira Kusturicu zadržimo ovdje, da usmjerimo njegovu navalu progresivnih i originalnih ideja, jer će povijest pokazati da je on, uz Ivu Andrića, jedno od najvećih imena koja je imao ovaj grad - rekao je Dodik na današnjem predstavljanju projekta Kamengrada u Domu kulture u Višegradu i video simulaciji kretanja ulicama budućeg grada od kamena.

Dodik je precizirao da će se u financiranje Kamengrada uključiti Vlada RS, općina Višegrad, a najvećim dijelom sam Kusturica. Predstavljanju projekta prisustvovao je i predsjednik predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

- U realizaciju ovog kapitalnog projekta uključićemo sve značajne subjekte u Republici Srpskoj kao što je `Elektroprivreda RS`, zatim `Srpske šume`, građevinsku operativu, a interes za izgradnju Kamengrada izrazio je i predsjednik Srbije Boris Tadić - dodao je Dodik.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je predsjednik Dodik svesrdno prihvatio ideju o izgradnji novog grada na Drini i shvatio da je "Andrićeva literatura naše starozavjetno štivo, a njeno oživljavanje puka je potreba".

On je rekao da će Kamengrad ili Andrićev grad, koji će izgraditi na ušću Rzava u Drinu, u blizini mosta Mehmed - paše Sokolovića, biti ustvari prostor gdje će se, zbijeno i zgusnuto, uskladištiti i usidriti literarne i istorijske misli.

- Sagradićemo grad koji će izgledati kao da je napravljen prije 400 godina, a zbog stalnih turbulencija na ovim prostorima, smjene vlasti i vladara, rušenja i obnavljanja Višegrada, on će biti predstavljen kao da mu se svakih pola vijeka nešto događalo i to ostalo na njegovim zidinama - rekao je Kusturica.

On je objasnio da će se prilikom gradnje voditi računa da to bude mješavina stilova, kao što je dah turske imperije, pečat Austro-Ugarske monarhije i posebnog grčko-srpskog neoklasicizma koji se može očitati na nekim starim zdanjima i građevina u Beogradu.

- Na ulicama i trgovima ovog grada, na njegovim fasadama i zidinama, zvonicima i kulama, krovovima i pločnicima čitaće se istorija koja je izvjetrila i isparila kao slana voda na suncu iza koje je ostalo blještavilo kristala soli - rekao je Kusturica i dodao da je izgradnji Kamengrada njegov najveći projekat.

Kusturica kaže da će grad od kamena na ušću dvije rijeke biti svojevrstan zavjet generacijama.

Kamengrad ili Andrićev grad prostiraće se na 14 000 metara kvadratnih, imaće više od 50 kamenih kuća, crkvu, zgradu opštine, hotele, pozorište, dućane, mehane, pijace i mini pristanište za brodove.

Radovi će početi 28. lipnja i do kraja građevinske sezone biće urađena glavna ulica i dvije zgrade od kamena.

SRNA