IZJAVA DODIKA Komšić i Džaferović još nisu izašli iz rata

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu kako Željko Komšić i Šefik Džaferović kao sudionici rata u Bosni i Hercegovini još nisu izašli iz istog, ako je suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstvu.

“Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo odlučivanja o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno vanjskopolitičko pitanje”, rekao je Dodik.

Dodik je prokometirao reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju obrane i nacionalne sigurnosti Srbije, predstavljena u Skupštini Srbije.  Rekao je kako ne shvaća što je razlog “histerije koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogoršavanja odnosa sa dva najvažnija susjeda – Srbijom i Hrvatskom”.

“Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako netko s tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovodstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje”, zaključio je Dodik.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Daytonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom zajamčenu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama"- dodao je.

Članove Predsjedništva BiH pozvao je da poštuju suverenitet Srbije te da se ne miješaju se u unutarnja pitanja prijateljske i susjedne zemlje.

Hercegovina.info