Dodik: Inzko se treba spakovati i otići iz BiH, samo smeta ovdje

Milorad Dodik

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavio mogućnost nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, uslijedile su reakcije iz entiteta Republika Srpska.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je bilo za očekivati da visoki predstavnik Valentin Inzko “prestane sa nezakonitim ponašanjem koje je vanustavno, vandaytonsko i vancivilizacijsko, te mu poručio da se spakuje i ode iz BiH ako nema ništa drugo raditi”.

“Nije valjda da je potrebno da se njihova istina brani takvim nametanjem i nasiljem. Odbacujemo odluke visokih predstavnika koji su donosili zakone, a pogotovo najavljenu praksu. To nije u skladu sa Daytonskim sporazumom, to je međunarodni kriminal i nasilje. Ako nema što drugo raditi, Inzko treba da se spakuje i ode, ionako smeta ovdje”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ocijenio je kako je “međunarodna zajednica frustrirana Rusijom u Vijeću za provođenje mira (PIC)”, te istaknuo kako “ne želi da se bavi visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom”.

“Želim mu sreću u radu, ali imam važnijeg posla da bih se njime bavio”, rekao je novinarima u Banja Luci Višković, povodom Inzkove najave da bi u BiH mogao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

Inzko je najavio kako bi mogao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH.

U Uredu visokog predstavnika, kako je za BHRT rekao Valentin Inzko, radi se i na Zakonu o zabrani negiranja genocida koji bi, ukoliko ga ne donese državni Parlament, mogao biti nametnut.