Dodik: Federalna vlada je nelagalna, stojimo čvrsto na poziciji obrane hrvatskih nacionalnih interesa u BiH

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, jovan divjak, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, ustav
Dodik je rekao novinarima u Kupresu (RS) da će do tada s obitelji biti na godišnjem odmoru.

Komentirajući pisanje medija da međunarodna zajednica gubi strpljenje za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, jer on postaje sve više dio problema, a ne rješenja u BiH, Dodik je rekao da ne želi komentirati kakve odnose tko ima s kim u BiH.

On je podsjetio da je za SNSD apsolutno neprihvatljiva Lagumdžijina politika, kojom on na prostoru BiH pokušava promovinarti nove principe, dogovaranja mimo Daytonskog sporazuma i pravila koja su do sada važila.

"U tom pogledu, moj odnos prema takvoj politici i takvim ljudima je veoma jasan, a kakve oni odnose imaju s međunarodnom zajednicom to je stvar njihovih odnosa i spekulacija", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Vlada Federacije BiH /FBiH/ nelegalno formirana jer za to nije bilo dovoljno glasova u federalnom parlamentu.

"Vlada FBiH je formirana pod utjecajem OHR-a i drugih zapadnih sila, ali je ona nelegalna i to je problem koji treba biti riješen", kaže Dodik.

Predsednik RS je napomenuo da se nemogućnost rješavanja tih problem u FBiH reflektiralo na odnose na razini BiH.

"SNSD je spreman sudjelovati u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Dodik podsjetivši da su institucije vlasti u RS formirane 60 dana nakon proteklih izbora i da su izabrani delegati RS u parlamentu BiH.

Dodik je rekao da se sve zasniva na konsenzusu i dogovoru stranaka u FBiH, napominjući da Republika Srpska želi da dogovor ne bude dio političkog nametanja rješenja Hrvatima.

"Ako se prihvati da se krše daytonski principi predstavljanja konstitutivnih naroda, onda to može biti potencijalna ugroženost i pozicije Srba u budućnosti. Zato smo čvrsto na poziciji obrane i hrvatskih nacionalnih interesa u BiH", zaključio je predsjednik RS Milorad Dodik.

(Srna)