Dodik: Budućnost BIH, dogovor dva entiteta i tri naroda

Milorad Dodik
On je rekao da BiH onako kako su je izgradili trećerazredni i dobro plaćeni međunarodni službenici sa desetinama tisuća eura mjesečne plaće nije moguća.

"Jedini mogući put je dogovor između lokalnih igrača. To je jedini način da se postigne stabilnost", rekao je Dodik za ljubljanski list "Večer", dodavši da je za budućnost BiH najbolje razgovarati o svemu, bez tabu tema, o mogućem i o BiH koja nije moguća.

Šta god bilo u budućnosti, naglasio je Dodik, ovdje mora vladati mir, dodavši da BiH "nije sveta krava o kojoj se ne bi smjelo razgovarati otvoreno".

On je rekao da je referendum o secesiji RS od BiH ozbiljno pitanje, ali da u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

Dodik je odbacio opasnost novog rata u BiH kao "prijetnje praznim pištoljem", poručivši da je posvećen mirnom rješenju sporova i dijalogu.

"Velike probleme u BiH stvorio je Ured visokog predstavnika", istakao Dodik, najviše okrivljujući nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, britanskog diplomatu Paddy Ashdown, koji je "nepovratno uništio povijesni koncept Bosne".

On je podsjetio da je BiH nekada važila za Jugoslaviju u malom i zapitao zašto danas neko misli da kad već velika Jugoslavija nije mogla da preživi "da može opstati mala Jugoslavija".

Premijer Srpske je naglasio da je rat donio još jače podjele i tenzije, društvo je podijeljeno između krščanstva i islama i podsjetio da u BiH ne postoji nijedan zajednički blagdan o kojem postoji saglasnost da je državni.

On je istakao da je RS bolje mjesto za strana ulaganja od Federacije BiH. "RS je bolji partner od FBiH, gdje slovenske kompanije nisu dobrodošle i nisu tretirane kao u RS, jer oni (Federacija) ne primaju slovenska poduzeća i ne odobravaju ih kao mi", zaključio je Dodik.