Dodik: Bit ću predsjednik svih građana kojima je RS na srcu

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, jovan divjak, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, ustav
"Povjerenje koje su mi građani RS ukazali na izborima obvezuje. Tim prije što su pred nama godine velikih izazova koji će tražiti iste takve odgovore. Želim da svi zajedno budemo garancija sigurnosti, trajnosti, neuništivosti i sigurnosti RS", rekao je Dodik nakon što je inauguriran za predsjednika u Narodnoj skupštini.

Dodik je rekao da je za ispunjavanje tih zadataka potrebno zajedništvo svih odgovornih snaga u RS - Narodne skupštine, Vlade, svih ostalih institucija i organizacija, kao i pojedinaca, koji žele razvoj demokratske, moderne i uspješne RS.

"Svi koji RS vide na takav način, dio su istog tima", podvukao je Dodik.

Dodik je istakao da RS pripada svim njenim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

"RS je sigurno mjesto i kuća svih koji žele da je unapređuju, uljepšavaju, obogaćuju, a ja ću biti predsjednik svim građanima, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju, i bez obzira jesu li glasali za mene. Ako su za prosperitet i očuvanje RS, glasali su za moj osnovni programski cilj. Zato s ovog mjesta poručujem da ću u naredne četiri godine biti predsjednik svih kojima je RS na srcu, bez obzira na stranačko opredjeljenje i nacionalnu pripadnost", dodao je Dodik.

On je naglasio da je RS za BiH koja je uvažava, a ne za BiH iz islamskih deklaracija i "nekih usijanih političkih glava iz Sarajeva".

"Možemo biti u onoj BiH koja je dogovorena i sastavljena u Daytonu i čiji je sastavni dio RS, sa svim njenim nadležnostima", rekao je Dodik i poručio da RS nije zadovoljna učinkom institucija koje su na silu kreirane na razini BiH, neke i mimo Ustava BiH, poput Suda i Tužiteljstva, i čija se uloga mora dovesti u ustavne okvire.

Predsjednik RS poručio je da oni koji sanjaju unitarnu BiH, ili se nadaju da će pod plaštom europskih integracija razvlastiti RS, trebaju znati da se nikada i ni pod kojim uvjetima neće odustati od autonomije RS, ni po cijenu neulaska u EU.

"EU je primjer funkcioniranja decentraliziranih država, te stoga ne vidimo zbog čega i BiH ne bi mogla da joj pristupi kao decentralizirana, složena federalno-konfederalna državna zajednica", rekao je Dodik.

On je ponovio da je RS za poštivanje Daytonskog sporazuma, ne duha sporazuma, već onako kako je napisan, i svih aneksa tog sporazuma, koje je i RS potpisala.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica je petnaestogodišnjim djelovanjem odlučujuće doprinijela uspostavljanju mira, rekonstrukciji i stabilizaciji društva i zaslužuje uvažavanje i zahvalnost.

"Ali, dobre namjere ne mogu biti izgovor za ono što je loše urađeno. Naše nepristajanje na nelegalno djelovanje visokih predstavnika i OHR-a imalo je za cilj zaštitu legitimnih interesa i ostvarivanje ustavne pozicije RS, kao subjekta međunarodnog ugovora poznatog kao Daytonski sporazum. Svojim potpisom na 11 aneksa Daytonskog sporazuma, koji su po međunarodnom pravu njegov sastavni dio, RS je stekla status strane po međunarodnom pravu", rekao je Dodik.

On je istakao da su u zabludi svi koji vjeruju da bi širom promjenom Ustava BiH postala funkcionalnija državna zajednica, te da nema tog ustava koji će državu učiniti funkcionalnijom, ukoliko za to ne postoji politička volja.

Govoreći o djelovanju predstavnika RS u zajedničkim organima BiH, Dodik je rekao da su Ustav RS, Daytonski sporazum i njegovi aneksi obrazac i uputstvo za njihov rad.

"Ne odustajemo od razgovora i dogovora s institucijama Federacije BiH i pedstavnicima konstitutivnih naroda. I pored suprotstavljenih političkih, nacionalnih i stranačkih projekata, moramo naći bazični minimalan konsenzus o našoj budućnosti, jer jedino mir nema alternativu" naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će kao predsjednik RS poštovati pravo građana da se o pitanju euroatlantskih integracija izjasne na referendumu, kada to pitanje dođe na dnevni red.

Predsjednik RS ocijenio je da RS u svijetu nema neprijatelje, niti ih želi
stvarati, te da ni sa jednom državom koja je na razini veleposlanika predstavljena u BiH nema loše bilateralne odnose.

"Želimo unapređivati prijateljske odnose koje imamo s Ruskom Federacijom, sa SAD, zemljama EU, Kinom, Izraelom, sa svima koji uvažavaju naše pravo na političko postojanje i slobodu za političke stavove. Želimo biti partneri i sa zemljama Dalekog istoka, sa svima koji RS uvažavaju kao partnera", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nijedna od ovih država nikada nije osporila Daytonski sporazum, niti RS kao jednu od federalnih jedinica u BiH.

"Naši nesporazumi s tzv. međunarodnom zajednicom mogu se svesti na bespravno djelovanje visokih predstavnika u BiH. Teško je pristati na to da bilo koji autoritet izvan BiH može donositi zakone u ime legalno izabranih domaćih institucija. Nametanje zakona i odluka visokog predstavnika u RS više ne prihvaćamo i ostajemo pri stavu da je OHR glavni kočničar svih reformskih procesa u BiH i glavna prepreka na europskom putu", pojasnio je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Dodik je rekao da će se još aktivnije sprovoditi Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama kako bi saradnja bila na što višem nivou.

"Praksa redovnih sastanaka s predstavnicima Republike Srbije radi razmjene mišljenja, ekonomska, kulturna, obrazovna i svaka druga suradnja pokazuju da nema granice između istog naroda", dodao je Dodik.

On je ocijenio da je nedavna posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića otvorila novu, sadržajniju i optimističniju stranicu u povjesti odnosa. Dodik je naglasio da put pomirenja vodi kroz razumijevanje patnje i stradanja drugih.

"Međutim, nitko od nas nema pravo šutjeti pred selektivnom pravdom koja se sprovodi pred pravosudnim organima kako u BiH, tako i u inozemstvu. Želim da i u ovom danu, s ovog mjesta, poručim da kao predsjednik RS nikada neću prestati insistirati na tome da pravda stigne i zločince koji su počinili zločine nad srpskim narodom", poručio je Dodik.

Predsjednik RS izrazio je iskreno žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome pripada.

Osvrćući se na prethodne četiri godine u kojima je obavljao dužnost predsjednika Vlade, Dodik je podsjetio da je izgrađeno na desetine novih škola, domova zdravlja, da je rekonstruirano više bolnica, riješeno stambeno pitanje velikog broja obitelji poginulih boraca i invalida od prve do četvrte kategorije, podsticana je poljoprivredna proizvodnja i brojna preduzeća, asfaltirano stotine kilometara puteva.

dnevnik.ba