Dnevni list: Lijanoviću poljoprivreda, HSP-u financije i predsjednik FBiH, SDP-u pravosuđe

Navodno će Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija ravnopravno dijeliti osam bošnjačkih ministarstava u Vladi, no SDA, sada je sigurno, u svakom slučaju želi vidjeti svoje ljude na čelu Ministarstva prometa i veza te Ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

No, ovakav zahtjev SDA, koji se odnosi na preuzimanje dva ključna resora u novoj Vladi, SDP će pokušava kompenzirati, prema dosadašnjim dogovorima, pozicijama u državnim tvrtkama. Naši sugovornici tvrde kako ova stranka tako može računati na čelne pozicije u Elektroprivredi BiH te BH Telecomu.

Ipak, mnogo je zanimljivija situacija s hrvatskim ministarstvima, jer je federalna četvorka okvirno uspjela dogovoriti podjelu pet resora na način da bi HSP-u prema ovom planu pripala tri, dok bi ostale dvije hrvatske ministarske pozicije otišle Boljitku i SDP-u.

A upravo Narodna a stranka Radom za boljitak, koja od početka nije krila svoje ambicije spram poljoprivrede, u slučaju da četvorka zaista formira vlast bez dvaju HDZ-ova, može računati na Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

SDP-u bi u tom slučaju pripalo Ministarstvo pravosuđa, dok bi ostala tri hrvatska resora; Ministarstvo financija, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo okoliša i turizma, pripala HSP-u BiH.

Kod srpskih ministarstava ne bi trebalo biti prevelikih iznenađenja, budući da je planirano da po jedno preuzmu SDP, SDA i NS Radom za boljitak. "Boljitku" bi, prema dosadašnji razgovorima, pripalo Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, SDP-u Ministarstvo kulture i sporta, dok bi SDA "uzeo" resor trgovine.

Ipak, ovaj raspored nije konačan dogovor nego samo jedna vrsta usuglašenih mišljenja, koja se mogu promijeniti ukoliko HDZ i SDP u idućem razdoblju postignu dogovor o zajedničkom formiranju vlasti. U tom bi slučaju najveći problem predstavljao dogovor o raspodjeli pet hrvatskih kvota u Vladi, budući da bi HDZ BiH svakako za sebe tražio minimalno isti broj ministarstava koliko ih je imao i do sada, tj. njih 3.

Ukoliko bi oba HDZ-a bila dio vlasti na federalnoj razini, onda bi zasigurno za sebe tražila četiri od ukupno pet hrvatskih ministarstava, čime postaje jasno kako kadrovske križaljke, bez obzira na razgovore tijekom radnih sastanaka 'Valter-Wolf' koalicije, nisu ni izdaleka gotove.

Ono što je ipak u ovom trenutku sigurno odnosi se na činjenicu da su četiri stranke potpisnice platforme za formiranje vlasti dogovorile da na mjesto predsjednika Federacije dođe Živko Budimir, dopredsjednik HSP-a BiH. Dva dopredsjednika otišla bi u ruke SDP-a, odnosno SDA, piše dnevni-list.ba.