DIP UŠAO U TRAG SMS PORUCI 'Sve ukazuje da se radilo o šali'

gong, SMS poruka

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju predvečer kako se 'ušlo' u trag sms poruci, koja se širila društvenim mrežama upućujući na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima.

Poruka je odaslana sa privatnog broja, sve ukazuje da se radilo o šali, odnosno fake poruci, kazala je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Od kuda je poruka odaslana, Lovrin nije mogla precizirati. Navela je tek kako je HAKOM otkrio da je odaslana s privatnog broja koji je blokiran.

GONG je danas poslijepodne obavijestio kako se društvenim mrežama širi poruka koja sugerira moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima.

"Ne znamo je li poruka autentična, na telefonski broj nitko se ne javlja, ali kako je riječ o slici koja je postala viralna, slučaj smo odmah proslijedili DIP-u", javio je GONG.

https://www.facebook.com/gong.hr/posts/4036294059721452

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.

Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnije.

Gong, nestranačka udruga građana, ranije je javio kako izborno jutro drugoga kruga izbora za predsjednicu ili predsjednika Republike Hrvatske protječe mirno, osim nekoliko slučajeva neprofesionalnosti i nedovoljne obučenosti biračkih odbora o kojima su neanonimne građanke i građane izvijestili Gong.

Kako se navodi, nekoliko biračica i birača požalio se Gongu da su birački odbori od njih tražili potvrde, iako to nije bilo potrebno jer su na vrijeme promijenili biračka mjesta i već su bili na biračkom popisu.

Gong je o tomu izvijestio nadležna gradska izborna povjerenstva kako bi članove biračkog odbora obavijestili o ispravnoj proceduri i omogućil da biračice i birači koji su na vrijeme tražili glasanje izvan njihovih biračkih mjesta i ostvare svoje biračko pravo.