DF-ovo trošenje u izbornoj kampanji uopće nije analizirano

komšićeva stranka

Potrošila je tada milijun, 286 tisuća i 304 marke, iako neki izvori tvrde da je stvarna kampanja koštala i do 2 milijuna maraka, dok su ispred bili samo SDP i SDA, piše Večernji list BiH.

Bez monitoringa

Unatoč tome, DF je na tim izborima od jednog od najvećih potrošača postao jedan od najvećih gubitnika, na kraju nije osvojio nijedno gradonačelničko ni načelničko mjesto.

I umjesto da se ove 2018. godine na općim izborima povede više računa o utrošku sredstava DF-a, ne da se to nije dogodilo nego DF uopće nije bio u fokusu.

Transparency International u BiH je u više navrata tijekom kampanje donosio izvješća o potrošnji novca nekoliko stranaka - DF uopće nije spomenut. Kazali su nam zbog čega.

- Kada je u pitanju sama metodologija i izbor političkih stranaka, željeli bismo napomenuti da je Demokratska fronta bila uključena u monitoring koji je TI BiH vršio tijekom općih izbora 2014. te da nismo radili monitoring kampanje za lokalne izbore 2016. Vezano uz to, rukovodeći se rezultatima prošlog monitoringa, a imajući u vidu da su se za opće izbore 2018. godine u utrci za pozicije na različitim razinama pojavile i nove stranke, te da smo se zbog ograničenih kapaciteta morali ograničiti samo na 10 političkih stranaka, pri izboru stranaka za monitoring 2018. uključene su PDA i Ujedinjena Srpska kako bi se ispratili troškovi i za stranke koje prethodno nisu postojale (u cilju utvrđivanja eventualnog nerazmjera između prihoda i rashoda za stranke koje nisu dobivale značajna sredstva iz proračuna) - stoji u priopćenju TI-ja BiH za Večernji list.

Značajna sredstva U TI-ju BiH priznaju da su svjesni troškova DF-a.

- Shvaćamo da je DF utrošio značajna sredstva u kampanji te će svakako biti uvršten u finalno izvješće o monitoringu izborne kampanje u kojem će se vršiti analiza financijskih izvješća svih stranaka koje su osvojile mandate - stoji u priopćenju te pozivaju sve koji imaju informacije vezane uz troškove i kampanju da im ih dostave.