Danas u Livnu sastanak Čović-Ljubić

Dragan Čović
Glasine koje su se u posljednje vrijeme pojavile da se županijski odbor HDZ 1990 ne slaže sa sporazumom Čović-Ljubić, pokazale su se netočnim. Naime, neformalni sastanak koji je bio zakazan za ponedjeljak, a koji je trebao prethoditi sjednici Skupštine, otkazan je jer na njega nije došao predsjednik Vlade HBŽ-a u tehničkom mandatu Nediljko Rimac.

Zaključak je da konstituiranje Kluba hrvatskog naroda u Skupštini HBŽ-a i formiranje nove izvršne i zakonodavne vlasti u toj županiji, trebaju sačekati dogovor predstavnika vodećih političkih stranaka koje bi trebale činiti Klub hrvatskog naroda u novom skupštinskom sazivu.

Predsjednik Skupštine HBŽ-a u tehničkom mandatu Drago Stanić, potvrdio je za livanjske medije da još uvijek nije dogovoren datum održavanja konstituirajuće sjednice na kojoj bi trebali biti potvrđeni kandidati iz HBŽ-a za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Skupština HBŽ-a ima 25 zastupnika, od čega je njih 19 iz reda hrvatskog naroda. Najviše hrvatskih zastupničkih mandata osvojio je HDZ BiH - sedam, zatim HDZ 1990 - četiri, HSP BiH i Narodna stranka radom za boljitak po tri, te HSS-NHI i SDP BiH po jedan mandat.

fena