Danas sastanak stranačkih lidera u Mostaru: Nema nade za dogovor

...i ko zna kojeg pokušaja u nizu da se postigne dogovor potreban za formiranje državne vlasti, malo je razloga za optimizam.

Politički lideri sa zauzetim busijama i bez želje za kompromisom, unaprijed su uvjereni da se neće dogovoriti.

Nacionalni interesi

U SDP-u smatraju da nema previše optimizma da će dogovor biti postignut, jer je sastanak sazvan bez posebnog dnevnog reda. Potpredsjednik ove stranke Damir Hadžić kaže za "Avaz" da ne postoji mogućnost razgovora o raspodjeli funkcija u Vijeću ministara BiH prije nego što budu definirani programski principi.

- Ova zemlja u vrlo je teškoj, složenoj i dramatičnoj ekonomskoj situaciji. Potreban je jasan politički okvir kako osigurati da ekonomska slika izgleda bolje. Ako se Vijeće ministara formira bez programa, posebno u oblasti ekonomske politike, ponašat će se kao i prethodne četiri godine, rješavat će se neke druge stvari pod krinkom zaštite nacionalnih i narodnih interesa. To je za nas u SDP-u neprihvatljivo - smatra Hadžić.

Komentirajući izjave iz RS, u kojima su iz SNSD-a i SDS-a poručili da ne odustaju od četiri ministarstva te da o Ministarstvu inozemnih poslova ne žele ni razgovarati, Hadžić je kazao da se postavlja pitanje zašto te stranke uopće dolaze na razgovore. Ako stranke iz RS na razgovore dolaze s ultimatumima, Hadžić poručuje da ne trebaju nikako dolaziti na sastanak, jer su trenutne pozicije poznate.

Generalni tajnik SNSD-a Rajko Vasić uoči današnjeg sastanka također je uvjeren da nema prostora za optimizam, zato što nikakvi glasovi iz Sarajeva, odnosno iz SDP-a, nisu dali povoda za nadu. No, kaže i da u Mostaru neće biti isto kao i do sada.

Pokušaj šurovanja

- To više nije skup političkih lidera. Na Jahorini je postignuta saglasnost SNSD-a i SDS-a o svim pitanjima koja se tiču pozicije RS u BiH, pa i za mostarski sastanak. To znači da mi dolazimo kao politička strana iz RS, i to nakon pokušaja SDP-a da šurovanjem i privlačenjem SDS-a ostavi dva HDZ-a i SNSD postrani - kaže Vasić.

Nakon sastanka na Jahorini, Vasić poručuje da će biti osnažena pozicija dva HDZ-a, što, kako kaže, znači da će Sarajevo biti u podređenom položaju.

Dva HDZ-a neće odustati od zahtjeva

Lideri HDZ-a na sastanak dolaze sa svojim poznatim stajalištima. Iako su spremni na svaku konstruktivnu diskusiju, poručuju da neće odustati od svojih temeljnih zahtjeva garantiranih Ustavom.

- Očekujemo dolazak svih stranačkih čelinika i jednu pozitivnu atmosferu. Vjerujemo da će biti postignuti prvi temeljni koraci za konačan dogovor o Vijeću ministara BiH, ali i programu njegovog rada - kazao nam je Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990.

RS ne odustaje od MVP-a

Vasić je za Avaz ponovio da ono što je pripadalo Bošnjacima u prošlom mandatu, sada treba pripasti Srbima, te da je to zabetonirano.

- Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarstva. Ostavljena je mogućnost da u okviru tri ministarstva može da se razgovara, ali je Ministarstvo inozemnih poslova nedodirljivo. Ono pripada RS - kaže Vasić.