Damir Hadžić saslušan u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni u okviru istrage u slučaju "Reket SDP-a"

"Hadžić je dao iskaz u svojstvu osumnjičenog", kazao nam je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Podsjetio je da su u ovom slučaju do sada kao osumnjičeni saslušani predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija i Husein - Sejo Hasibović, vlasnik građevinske firme "Butmir". Nakon saslušanja, iz SDP-a su ranije saopćili da je Lagumdžija negirao svoju umiješenost ocijenivši lažnim navode iz krivične prijave podnesene protiv njega.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je u veljači ove godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Lagumdžije, Hadžića i Hasibovića zbog pokušaja uzimanja 2,2 miliona KM mita od predsjednika Uprave "ASA Holdinga" Nihada Imamovića i drugih privrednika za usvajanje Regulacionog plana "Alipašin most 7" u općini Novi grad Sarajevo.

Tužilac je naredio istragu nakon što je Federalna uprava policije u listopadu prošle godine podnijela krivične prijave protiv Hadžića i Hasibovića. Prema prijavi, koju je Uprava policije dostavila Tužilaštvu BiH, Hadžić je osumnjičen za zlouporabu službenog položaja i primanje dara, a Hasibović za pomaganje u ovom krivičnom djelu.

Pokušaj uzimanja mita prijavio je Nihad Imamović, koji bez usvajanja regulacionog plana "Alipašin most 7" ne može nastaviti gradnju stambeno-poslovnog objekta u sarajevskom naselju Otoka.

Načelnik Hadžić, ali i rukovodstvo SDP BiH tvrde da Imamović za započeti objekat nema nikakvih dozvola i da lokalna vlast neće dopustiti nelegalnu izgradnju.