Dajte Hrvatima pravo na jezik u RS-u, kao što Srbi imaju u Grahovu i Drvaru

HBŽ, Vlade HBŽ, Petar Galić

Naime, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević naveo je potrebu uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u navedenoj školi, nakon čega je stigla reakcija resornog ministarstva HBŽ-a u kojoj se ističe kako je problematika obrazovanja isključivo u nadležnosti županija te kako se RS ne može miješati u unutarnje stvari drugog entiteta i županije, uz poruku kako postoji masa primjera u kojima nije dopušten hrvatski jezik na teritoriju Republike Srpske, piše Dnevni list. Ovakva reakcija pokazuje kako su u HDZ-u BiH postali svjesni da ne mogu unedogled popuštati zahtjevima Banja Luke na prostoru HBŽ-a, a ne tražeći zauzvrat isti tretman u RS-u, što i ne čudi s obzirom na konstantna međunacionalna previranja u toj županiji još od lanjskih izbora.
Ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije (HBŽ) Petar Galić jučer je pojasnio kako uistinu postoje zahtjevi roditelja djece srpske nacionalnosti iz lipnja ove godine kao i inicijativa Općinskog vijeća Glamoč iz 2014. godine za uvođenje srpskog jezika za djecu srpske nacionalnosti u OŠ Glamoč, no kako nikakva odluka o pitanju uvođenja nastave na srpskom jeziku u OŠ Glamoč nije donesena.

Što s hrvatskim jezikom u RS-u

Resorno ministarstvo podsjeća javnost da je obrazovanje, sukladno Ustavu FBiH u isključivoj nadležnosti Županija, te smatra da je nedopustivo miješanje bilo koga u izričite ustavne nadležnosti HBŽ-a.
-Ovim putem želimo podsjetiti ministra Maleševića kako ima dovoljan broj neriješenih zahtjeva za uvođenje materinjeg jezika i nacionalne skupine predmeta za djecu povratnike u entitetu kojeg predstavlja te ga ovim putem javno pozivam da riješi pitanje uporabe hrvatskog jezika i nacionalne skupine predmeta u školama u Republici Srpskoj, na način na koji je to urađeno za djecu srpske nacionalnosti u Bosanskom Grahovu i Drvaru davne 2002./2003. godine, naglasili su iz spomenutog Ministarstva te dodali kako neće dopustiti nikome bilo kakvo miješanje u ustavne nadležnosti HBŽ-a.

Previranja

Posljednji slučaj pokazuje kako se političke prilike u HBŽ-u usko vežu uz zahtjeve SNSD-a za ustavnim promjenama, jer, Dnevni list podsjeća do sada je bilo nekoliko primjera, među kojima treba navesti skidanje grba hrvatskog naroda iz ureda srpskih ministara u Vladi HBŽ-a, nedolazak srpskih ministara na sjednicu, uvjetovanje koalicijskog sporazuma ustavnim promjenama... Naime, u jeku završnih pregovora oko ustroja Vlade HBŽ-a, došlo je do novog zahtjeva SNSD-a u kojem se isticalo pitanje "novog ambijenta, poštivanja svih naroda, uvažavanja simbola jedne države, jezične ravnopravnost te uvođenja grupe nacionalnih predmeta". Nakon što je HDZ BiH pristao da SNSD dobije i treće ministarstvo iz srpske kvote, tražeći zauzvrat pokretanje postupka izgradnje katoličke crkve u Drvaru, kao i rješenje statusa dječjeg vrtića u Glamoču, SNSD je ponovno zatražio ustavne promjene u županiji koje kompenzacijski veže uz crkvu i vrtić.