Da ima jedinstva Hrvata, bez nas ne bi donosili odluke

Prema dosta šturim izvješćima, sjednica županijske Skupštine u Travniku je bila dramatična i na rubu incidenta?

- Jako mi je žao što nismo mogli imati izravan prijenos sjednice Sabora Srednjobosanske županije kako bi svekolika javnost imala realan i jasan pregled događaja. Mi u Srednjobosanskoj županiji često imamo dramatične sjednice, pa je i ova bila takva, a osjećaju da je na rubu incidenta su doprinosili nepoznati ljudi, po našim saznanjima angažirani od NSRZB, koji su se trudili da nema normalne komunikacije među zastupnicima u vrijeme stanki... Bilo je uvreda, dobacivanja, ali nitko od zastupnika nije sebi dopustio biti isprovociranim i izbačenim iz takta. Inače, sjednice se, unatoč našim nastojanjima da županijska Skupština ima odgovarajuće prostorije, još uvijek održavaju u zgradi općine Travnik pa je tako i sigurno teže osigurati normalne uvjete za rad.

Smijenjen je predsjedatelj Mirko Batinić. Kakvo je ozračje bilo u dvorani, je li to bio politički linč i nasilje nad demokracijom kako neki akteri tvrde?

- Mislim da je taj dan bilo i političko i nasilje nad demokracijom, mi zaista ne znamo na osnovi čega je i je li Batinić, predsjedatelj konstituirajuće sjednice, smijenjen, jer to nismo vidjeli... Poslije jedne od stanki koju je tražio Klub Bošnjaka, gospođa Crnica je izišla za govornicu i rekla da ima potpise za smjenu, ali se Skupština nije o tome izjasnio jer su kolege Bošnjaci, i bivši dopredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda, kao i nekoliko kolega iz hrvatskog naroda napustili dvoranu i prešli u drugu, tako da mi ne znamo što se događalo u maloj dvorani, niti o čemu se glasovalo, pa što se tiče našeg poslovnika i Ustava, Batinić je još uvijek predsjedatelj, jer je i nelogično da ga smjenjuju ljudi koji ga nisu ni birali...
U osam godina mog zastupničkog staža ovakvu situaciju nisam nikada niti vidjela, niti doživjela... Nikada nije dobro kada se na političke argumente odgovara silom i ne dopušta poštovanje poslovnika, jer taj dan je spriječeno Skupštini o bilo čemu se izjasniti, pa i o dnevnom redu, nastavku sjednice... I taj dan je grubo ukinut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Srednjobosanskoj županiji. Dogodio se i presedan u demokratskoj praksi da su bošnjački i dio hrvatskih zastupnika preuzeli ulogu Ustavnog suda i pravo određivati što jest, a što nije vitalni nacionalni interes, i ulogu odrediti da jedan narod nema pravo po Ustavu se izjašnjavati.

S koliko je glasova smijenjen Batinić? Jesu li ga smijenile samo bošnjačke stranke? Koliko hrvatske stranke imaju zastupnika u Skupštini i jesu li mogle spriječiti taj scenarij?

- Već sam rekla, Batinić nije smijenjen, jer to ne dopušta naš poslovnik i Ustav i ne može ga se niti smijeniti niti izabrati bez volje većine Kluba hrvatskog naroda.
Zanimljivo je pitanje koliko tko ima zastupnika... HDZ BiH ima sedam zastupnika i stranka je s najviše zastupnika u Skupštini i pobjednik ovih izbora i pojedinačno po broju glasova niti jedna bošnjačka stranka nije osvojila taj broj. HDZ 1990. ima dva zastupnika i ove dvije stranke su osvojile više od 32.000 glasova od ukupnog odziva nešto više od 100.000 glasača. U Skupštini su još jedan zastupnik HSS-NHI-ja, i dvije zastupnice NSRZB-a i jedan Hrvat iz SDP-a, da je postojalo jedinstvo Kluba hrvatskog naroda i da kolege iz ove tri stranke žele poštovati dvotrećinsku volju kluba, naravno da bez nas Hrvata nitko ne bi mogao donositi nikakve odluke...
Sigurna sam da se ovakvo nešto ne bi moglo dogoditi kod Bošnjaka, da bilo koji zastupnik iz reda bošnjačkog naroda radi protiv volje dvotrećinske volje svog konstitutivnog naroda.... Zbog toga ove dvije stranke koje imaju dvotrećinsku većinu i nisu željele predložiti kandidata za rukovodstvo Skupštine bez dogovora s ostalim hrvatskim zastupnicima, a dogovor je bio nemoguć jer nisu željeli sudjelovati u radu kluba. Mi smo samo inzistirali na poštivanju Ustava i poslovnika, to je jedini način da se spriječi bilo kakva majorizacija i naravno da stalno inzistiramo na dogovoru i s ostalim strankama.

Koliko su hrvatski lideri krivi što se dogodilo da imate manje od 11 ili 12 zastupnika, pa su Hrvati sada pomalo podređeni?

- Mi smo kao HDZ BiH, a vjerujem i sve druge hrvatske stranke, učinili sve da što više Hrvata iziđe na izbore, o čemu govore i rezultati koji su čak i veći nego 2000. godine kada je postojao jedinstveni HDZ, ali brojke su neumoljive i to je ono što mi koji živimo u središnjoj Bosni znamo, ali zato i stalno upozoravamo koliko je bila štetna promjena Ustava koju je donio Petrić koja od naše županije, koja je županija s posebnim režimom, pravi jednu klasičnu građansku županiju na koju se preslikava model s cijele BiH da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata.

Što je sada činiti? Može li itko osim hrvatskih političara s Vašeg područja bolje poznavati stanje na terenu i dogovoriti prava rješenja s partnerima Bošnjacima?

- Mi stalno politički i mudro djelujemo, nastojimo raditi u duhu tolerancije, razgovora, uvažavanja i nastojimo da se poštuje volja hrvatskog naroda i da se poštuje izborni pobjednik, a to je HDZ BiH i HDZ 1990., ali ako imate sugovornike koji misle da samo za njih vrijede neka pravila, a za druge ne vrijede, to dodatno otežava stvari. Za početak moramo učiniti sve da se funkcioniranje Skupštine vrati u okvire Ustava, poslovnika, zakona ... Kolege iz bošnjačkih stranaka bi trebali poštovati legitimnu volju hrvatskog naroda i osigurati da Hrvati u Skupštini imaju mogućnost izjašnjavanja, vjerujem da su svjesni da je središnja Bosna i politički i geopolitički i zemljopisno središte BiH, i da je to posebno ranjiv prostor... Također se nadam da su i kolege Hrvati u Skupštini svjesni odgovornosti u ovom trenutku, iako posljednja sjednica Skupštine to ne pokazuje.

Je li smjena Batinića ružna i opasna poruka za Hrvate u središnjoj Bosni?

- Cijeli nastavak konstituirajuće sjednice, koji je vođen na silu, bez dogovora je ružna i opasna poruka. Uvijek sam isticala da nikada nije dobro kad nema dogovora, možda oni koji su ovo napravili misle da je dobro u tom trenutku, ali nije dobro za budućnost i za suživot.

izvor: dnevni list