CVITANOVIĆ U ŠIROKOM BRJEGU: Nikada nismo i nećemo koalirati sa zločincima

HDZ 1990
. Nazočne su pozdravili i pozvali na izlazak na Opće izbore koalicijski partneri: profesor Miljenko Miloš, UHSP; Nikola Raguž, HSP BiH, Mile Cigić AHSP i Pero Barbarić Pepi, Hrvatski savez HKDU-HRAST, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Kada su kardinala Stepinca novinari pitali boji li se za sudbinu hrvatskog naroda, odgovorio je: „Ne bojim se dok god štuje Majku Božju Mariju" , započela je svoj govor doktorica Diana Zelenika „pod brigom" u Širokom Brijegu istaknuvši:

„Iako divno pjevaju širokobriješka zvona kojima je svu ljepotu, dubinu i sadržaj naših susreta s Majkom Božjom i Njezinim Brijegom nadahnutim riječima opisala sestra Ancila, mnogi ih više ne slušaju. Napustiše ovo sveto mjesto i potražiše bolje. Podatci kažu kako 1650 ljudi iz Širokoga Brijega živi u njemačkoj pokrajini Hassen. Gimnazija u Širokom Brijegu školske je 99./2000.godine imala 165 učenika, a ove godine je upisano tek 47 učenika, a 120 je zatvorenih kuća u samo tri sela na Mostarskom blatu. Dvije od njih su iz moje obitelji, iz obitelji koja ni grobove svojih najmilijih nema jer su im vukovi kosti razvlačili po Raškoj gori. A odvedoše ih očevi onih koji su nakon Domovinskoga rata spoznali kako je od koristi početi zauzimati prve crkvene redove i ponižavati i ismijavati našu vjeru glumeći i pretvarajući se kako su nešto što nisu. Zadnji put sam vam se s ove govornice obraćala pred četiri godine pa sada razmišljam što se to promijenilo u te četiri godine. Od svega najbolnija je činjenica da nas je umjesto dotadašnjih 550 sada svega oko 370 tisuća. Pa se opet zapitam: tko nas tako rastjera i raseli? Sluge nikada nisu pisale povijest! Dosta je više!", poručila je Zelenika iz Širokoga Brijega i pozvala Širokobriježane da u nedjelju 7.listopada izađu na izbore i svojim glasom počnu pisati novu povijest hrvatskoga naroda na ovim područjima birajući Koaliciju Hrvatsko zajedništvo, ljude koji su spremni preuzeti odgovornost i izboriti se za budućnost na ovoj svetoj grudi.

U svojem obraćanju nazočnima na završnom skupu Koalicije Hrvatsko zajedništvo njezin voditelj Ilija Cvitanović kazao je: „Vrijeme je da pogrješne politike vladajućih pošaljemo u povijest. Umjesto da ih lustriramo 91., oni su zauzeli prve crkvene redove i nastavili do danas svojim komunističkim metodama progon hrvatskoga bića s ovih područja. Lažu vam lešinari, mi nismo izdajnici hrvatskoga naroda. Naši su očevi ležali po komunističkim kazamatima dok su njihovi bili krojači te politike. Podmeću nam platforme i koalicije u kojima nikada nismo sudjelovali, a oni su s takvima već 25 godina u raznim koalicijama. Zar ja koji sam izgubio rođaka i prvoga susjeda na Uzdolu koaliram sa zločincima tog pokolja? Kažem vam: nikada nisam i neću, a neće ni ovi ljudi. Neka vam odgovore gdje su najčasniji hrvatski sinovi, gdje su generali Hrvatskog vijeća obrane: Jelić, Glasnović, Lasić, Tuta?Tko od njih podržava HDZ BiH? Samo logističari iz generalskoga zbora, a najčasnije hrvatske generale protjerali ste iz Domovine za koju su se borili. Ponižavaju vas, manipuliraju s vama i ucjenjuju vas, a sve poluge moći su u njihovim rukama, u rukama njihovih podobnih kadrova, koji hrvatske branitelje povlače po revizijama i oduzimanju im prava. Krajnji je trenutak da mijenjamo takvu politiku kojoj ništa nije sveto osim samih sebe. Vrijeme je da zajedno, ljudski i iskreno, kršćanski i katolički, kako to samo mi Hrvati iz Bosne i Hercegovine znamo, pokažemo kako možemo drukčije. Nikada im neću oprostiti strah, isti onaj koji su njihovi očevi sijali pedesetih godina. Promijenimo ovo stanje i pokažimo im da se s narodom ne mogu igrati. Budite nam saveznici i pokažimo zajedno da može bolje, poštenije i časnije. Iz Širokoga Brijega poručujem: hrvatski narod ima samo jednoga kandidata iz reda svoga naroda za Predsjedništvo BiH, a sve one koji vole hrvatski narod pozivam da podrže dr. Dianu Zeleniku. Izađite 7. listopada na izbore i darujte povjerenje ljudima koji će se nesebično boriti za vas i budućnost vaše djece", kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo i nositelj liste za Državni parlament Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, priopćeno je iz ureda za informiranje HDZ 1990./HMS/