Cvijanović: Možda ružno zvuči, ali više se ne bavim pitanjem formiranja vlasti na nivou BiH

Željka Cvijanović, Sarajevo, Željka Cvijanović, gospodarstvo, rezultati, Željka Cvijanović, SNSD, formiranje vlasti, Željka Cvijanović, neformiranje vlasti, Željka Cvijanović, Božić, čestiitka

Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović rekla je danas da ništa ne očekuje od sastanaka izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u ponedjeljak u Mostaru u vezi s formiranjem vlasti u Bosni i Hercegovini.

Protiv je uslovljavanja formiranja Vijeća ministara BiH te dodaje da je i ranije bilo sastanaka, ali ništa nije urađeno.

"Nemam nikakvu vjeru da postoji bilo kakva iskrenost u političkom Sarajevu da se uđe u postupak formiranja vlasti", rekla je ona.

"Možda ružno zvuči, ali ja se više ne bavim pitanjem formiranja vlasti na nivou BiH", rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci i dodala kako njoj nije važno hoće li će biti formiranja vlast na tom nivou te da nju interesira RS, prenosi Fena.

Uvjerava kako je proteklih godina dana shvatila, kako kaže, da taj bh. entitet može dobro da funkcionira, bez obzira na to je li postoji neka druga formirana vlast na nivou BiH, iako žali, jer bi se "neke stvari brže uradile".

Tvrdi kako je "odlična" situacija u vladajućoj koaliciji u RS-u te da su na nedavnom sastanku predstavnika SNSD-a i DNS-a otklonili sve nesporazume.

"Ostalo je da se definira jedan dio stvari", rekla je ona i dodala da je atmosfera na sastanku bila dobra.

"Imali smo priliku kazati pa čak i one stvari koje jedni drugima zamjeramo, ali nijedna od tih stvari ni na koji način nije utjecala na koaliciju, niti je bilo pod znakom pitanja hoćemo li ćemo nastaviti sarađivati", rekla je Cvijanović i dodala da će saradnja biti nastavljena.

Ponovila je nestalaganje RS-a da se migranti smjeste na prostor entiteta RS, kao i u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca te ustvrdila da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na "opći nered u BiH i nepostojanje koordinacije i svijesti institucija na nivou BiH za rješavanje problema migranata".

Kazala je da razumije u kakvom položaju se nalaze ljudi i institucije u Bihaću, ali da ne mogu sami da riješe migranstku krizu, bez reakcije države.

Cvijanović je danas u Kasarni Kozara u Banjoj Luci razgovarala sa oficirima Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, pa i o uspostavljanju savremenijeg mezeja bivše vojske RS, čiju tradiciju baštini ovaj puk.