"Crveno-zelena" koalicija pred raspadom, u odnosu Lagumdžije i Tihića nema međusobnog povjerenja

Odnosi SDA i SDP dodatno su zakomplicirani nakon ''medijskog masakra čelnika SDA u izvođenju novinarskih perjanica federalnog javnog servisa predvođenih Bakirom Hadžiomerovićem'', koji se ubraja u jednog od ''najodanijih i najintimnijih prijatelja'' lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, ističe sarajevski tjednik.

Odnosi Lagumdžije i lidera SDA Sulejmana Tihića već duže vrijeme su opterećeni latentnim pomanjkanjem međusobnog povjerenja, što je posljedica brojnih neraščišćenih političkih računa koji se mogu dovesti u vezu s aferama poput ''državnog udara'' i ''reketa'', dodaje list.

Tihić nikako ne može prihvatiti ''pretjeranu bliskost'' Lagumdžije s liderom Saveza za bolju budućnost i vlasnikom ''Dnevnog avaza'' Fahrudinom Radončićem, koji je, kako se navodi, sav raspoloživi medijsko-politički arsenal usmjerio na političku diskreditaciju SDA i njenih najistaknutijih kadrova.

S druge strane, piše list, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji u rukama drži kontrolni paket entitetskog odlučivanja u parlamentu BiH, vješto koristi pukotine između Lagumdžije i Tihića, pri čemu neumoljivo insistira da Lagumdžija ne može dobiti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i da ministar vanjskih poslova mora biti iz reda srpskog naroda.

Prema medijskim špekulacijama, Lagumdžija je odustao od funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koja bi navodno trebalo pripasti aktualnoj predsjednici Federacije BiH i dopredsjednici HDZ BiH Borjani Krišto.

Lagumdžija planira postati šef diplomacije BiH i u toj namjeri najveća prepreka može mu biti eventualna kandidatura Ane Trišić-Babić, aktualne zamjenice ministra vanjskih poslova BiH, mada neki mediji na ovoj funkciji vide i predsjednika SDS-a Mladena Bosića.

SDP računa na još dva resora u Vijeću ministara BiH - Ministarstvo sigurnosti, gdje planira instalirati Damira Hadžića, načelnika općine Novo Sarajevo, te Ministarstvo financija i trezora, za šta priprema sveučilišnog profesora i ekonomskog eksperta Antu Domazeta, piše tjednik Slobodna Bosna.