Crnak pozvao stranke koje sudjeluju u formiranju vlasti da taj posao završe

Milorad Dodik

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da konačno počne raditi i da stranke koje su formirale rukovodstvo i jednog i drugog doma konačno prestanu blokirti rad PS, jer ovo što rade nanosi štetu svim građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, Crnadak je pozdravio rezoluciju Europskog parlamenta koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Ova rezolucija je ohrabrujući znak i mislim da pokazuje kako ipak jedno široko raspoloženje u Europi jeste da se Europska unija proširi i na ovaj naš dio Europe. Iskreno se nadam da će slijedeći sastanak Europskog savjeta biti mjesto na kojem će se jednoglasno donijeti odluka o početku pregovora, posebno je to zaslužila Sjeverna Makedonija koje je mnogo napravila u odnosima sa Bugarima i Grčkom, na kraju krajeva, promjenila je ime i zaslužili su ovaj sljedeći korak", rekao je Crnadak.

On smatra da je važno da EU reagira pošteno prema onima koji ostvaruju napredak, jer ako ne bude tako proeuropsko raspoloženje u regiji će ugroziti.

"Vjerujem da će EU ovu grešku, koja je napravljena, ispraviti. Pored toga, svaki korak naprijed bilo koje zemlje u regiji ka EU je ujedno podrstrek i snažna podrška drugima koji su na tom putu", rekao je on.

Crnadak je rekao i da je Nikola Špirić, kao jedan od parlamentarnih predstavnika BiH, u Strazburu prethodnih dana u razgovorima sa predstavnicima Savjeta Europe iznio netočne tvrdnje.

"Znam da je ovo još jedna loša stvar po naš imidž, ali iznio je netočnu tvrdnju kako BiH nema delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe zato što se za to nisu stvorili zakonski uvijeti. Izbor Savjeta ministara sa tim nema veze, formirane je i jedan i drugi dom u PS BiH i mi nemamo delegaciju samo zato što to ne žele da urade tri stranke, a prije svega, SNSD, koje čine rukovodstvo parlamenta", rekao je Crnadak.

Odluku Srbije da Aleksandra Nikolića imenuje za konzula Srbije u Izraelu ocijenio je kao dobru i dodao da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, treba objasniti javnosti zašto je zatražio smjenu Nikolića kao počasnog konzula BiH u Izraelu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je rekao da već godinu dana očekuje formiranje vlasti i još jednom pozvao stranke koje sudjeluju u formiranju vlasti da taj posao završe.