Čović: Vlast u FBiH mora biti uspostavljena ODMAH!

Dragan Čović
Europski put za BiH je neupitan i na tome se mora ozbiljno raditi, a odavno su nam i poznati uvjeti koje Bruxelles očekuje da ispunimo, kao i koje reforme trebamo provesti'', rekao je Čović novinarima.

Čović je istakao da je i danas prenio Lajčaku da HDZ inzistira na legitimnosti predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i stranaka koje su ostvarile najbolji izborni rezultat.

On smatra da prije promjene Ustava u BiH treba osigurati dvotrećinsku većinu u zakonodavnoj vlasti na svim relevantnim razinama odlučivanja.

''Još uvijek se u BiH vrtimo u krugu, odnosno spuštamo se sve niže u jednoj spirali prema dnu, jer je socijalna i ekonomska situacija oko nas sve složenija, zbog čega je neophodno hitno formiranje vlasti'', podvukao je Čović.

Govoreći o sastanku sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, Čović nije želio iznositi detalje jer je, kako je rekao, tih ''tajnih'' sastanaka bilo desetak, a bit će ih najmanje još toliko, međutiim njihov sadržaj još nije za javno objavljivanje.

''Osobno mislim da već sutra možemo formirati vlast, što sam i rekao Lagumdžiji, ali to mora biti samo uz uvažavanje principa i volje sva tri konstitutivna naroda'', rekao je Čović.

On je ponovio da HDZ BiH nikada neće prihvatiti nikakve ucjenjivačke ideje ili pritiske prema hrvatskom bloku, što je već, kako je dodao, urađeno u Tuzli, Bihaću ili što se sad priprema u Zenici.

''Ako je to put kako treba poslati poruku Hrvatima, onda, bojim se, da se šalju katastrofalne poruke i u tom slučaju ne treba puno očekivati od budućnosti BiH , a mi smo sigurno zadnji koji će napustiti projekt europske BiH'', naveo je Čović.
(srna)