Čović: Reforme moraju osigurati ravnopravnost Hrvata

Dragan Čović
Čović kaže da su predstavnici najjačih stranaka sva tri konstitutivna naroda kroz prudski proces došli do rješenja o četiri federalne jedinice u BiH.

"Ključno pitanje u BiH je želimo li zemlju na europskom putu i osigurati da se svaki građanin osjeća slobodno bez obzira na to gdje živi. Koliko teritorijalnih jedinica bi trebala imati BiH je trivijalno pitanje", rekao je Čović za BHT1.

Govoreći o formiranju vlasti na razini BiH, Čović je rekao da je tijekom njegovih kontakata s predstavnicima međunarodne zajednice istaknuto da bi za zemlju najbolje bilo da buduću vlast čine SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

"Ključni problem je teškoća u formiranje Vijeća ministara BiH. Imamo nepisani dogovor koji vrijedi već neko vrijeme i da u svakom narednom ciklusu na funkciji predsjedajućeg Vijeća ministara bude predstavnik iz drugog naroda i to iz najjače stranke tog naroda", naveo je Čović.

On je ponovio da bi predsjedajući Vijeća ministara BiH trebao biti iz HDZ BiH.

Komentarajući izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se izvinio za zločine Armije BiH nad svim nevinim žrtvama, Čović je rekao da nije iznenađen tim činom, "jer se odnosi u jugoistočnoj Europi moraju relaksirati".

(srna)