Čović: Ovim zakonom spriječiti da neko odlučuje umjesto Hrvata

Dragan Čović
"Današnji prioritet jeste riješiti presudu Suda iz Strazbura, jer se time rješava izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda. Ne smije se dopustiti da neko u ime nas bira člana Predsjedništva ili hrvatske delegate u Domu naroda. Ako to dopustimo još jednom bilo kome, onda će to postati pravilo", izjavio je Čović za "Večernji list", izdanje za BiH.

On je naglasio da je protiv dvoentitetskog rješnja, jer ima puno onih u BiH, ali i van nje, koji misle da Hrvati, kao najmalobrojniji narod, treba da kroz nekih pet-šest izbornih ciklusa, dobiju status nacionalne manjine, te da zbog toga moraju dobiti institucionalnu i teritorijalnu ravnopravnost.

Čović je izrazio nadu da će se u razgovorima sa srpskim i bošnjačkim partnerima postići dogovor da hrvatski politički blok na kraju bude na vlasti na sva tri nivoa u BiH, te da će razgovori koji se vode o kantonima konačno uroditi plodom, nakon čega će biti usmjereni na formiranje Savjeta ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH naveo je da nakon ulaska Hrvatske u EU od nje očekuje vrlo jasnu političku podršku stabilnosti u BiH u kojoj će hrvatski narod biti apsolutno konstitutivan i suveren na cijelom prostoru zemlje, te da legitimni politički predstavnici zastupaju hrvatski narod u vlasti.

Srna