Čović: Nove teritorijalne jedinice ne bi dijelile BiH

Dragan Čović
Upitan znače li nove teritorijalne jedinice i zadiranje u Republiku Srpsku, Čović je rekao da ''teritorij uopće nije prioritet''.

''O granicama ne trebamo govoriti kao o nečemu što dijeli. Ovo je više pitanje psihološke potrebe da se ljudi osjećaju ravnopravnima. Unutarnje granice ne dijele, već spajaju BiH'' , naveo je Čović za federalne medije.

On je ponovio da jedino kompromis može izvući BiH iz sadašnje slijepe ulice i da je ovo što sada rade sve stranke - pogrešan put.

Prema njegovim riječima, isto važi i za način na koji se žele izvršiti ustavne promjene, s obzirom da je HDZ BiH svim strankama u BiH ponudio prijedlog koji se sastoji od formiranja tri razine vlasti - državne, entitetske i lokalne, dok bi BiH bila razdijeljena na četiri ili pet funkcionalnih regija koje bi imale svoju izvršnu i sudsku vlast, i koje bi bile multietničkog karaktera.

''Naravno da bi u pojedinim jedinicama neki narod bio u većini, ali bi one zadržale svoj multietnički karakter i donijele osjećaj ravnopravnosti svim narodima u BiH'', rekao je čelnik HDZ BiH.